Telegram

Kommuner opfordrer staten til at hjælpe med at huse ukrainere

Næsten 31.000 ukrainske statsborgere har fået opholdstilladelse under særloven siden marts.
Telegram
17. november 2022 kl. 11:23

Næsten 31.000 ukrainske statsborgere har fået opholdstilladelse i Danmark under særloven om ukrainere, som blev aftalt i marts.

Udlændingestyrelsens seneste opgørelse fra 13. november viser, at 30.807 personer er blevet tildelt opholdstilladelse under loven.

Ud af dem er 30.263 blev visiteret til en bolig. Det betyder, at en kommune skal sørge for at finde en bolig til dem.

Det giver udfordringer i Københavns Kommune, hvor man har modtaget det største antal ukrainere ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmester Jens-Kristian Lütken (V).

- De tomme steder, vi har haft - som eksempelvis nedlagte plejehjem - har vi taget i brug. Det er svært at hive mere op af hatten, siger han.

Derfor er kommunen nu i gang med at bygge sin fjerde pavillonby, som skal huse ukrainere. Men det er en dyr og langsom løsning ifølge borgmesteren.

Han mener, at staten bør spille en større rolle i at sikre, at der er boliger nok til de ukrainske flygtninge.

- Vi mangler, at staten spiller ind med nogle af de ejendomme, som staten ejer rundt omkring i landet, og som kunne være helt oplagte til at huse ukrainere. Der har vi ikke oplevet særligt meget samspil indtil videre, siger han.

Ifølge Udlændingestyrelsens opgørelse er 2593 ukrainere blevet visiteret til en bolig i København. Det er det højeste antal af de danske kommuner.

Aarhus Kommune ligger nummer to med 1625, og også her kan presset mærkes. Det fremgår af et referat fra et møde i kommunen, hvori der også efterspørges hjælp fra staten.

Her står, at Aarhus er ved at nå loftet for, hvor mange flygtninge der kan indkvarteres, og at kommunen forventer over 2000 flygtninge i alt.

Kommunen ser gerne, at staten "påtager sig en rolle i forbindelse med indkvartering af ukrainske flygtninge".

- For eksempel i statslige bygninger eller ved genåbning af asylcentre, hedder det.

Ifølge Jens-Kristian Lütken er København i forvejen udfordret, fordi boligmarkedet i kommunen er presset.

- Der er mangel på boliger, så det gør det ekstra svært at finde boliger, siger han.

Han tilføjer, at ud over kommunen nu er i gang med sin fjerde pavillonby, er der stadig en del ukrainere, som er indkvarteret på hotel i København.

Særloven skulle muliggøre, at ukrainske flygtninge hurtigt kunne få opholdstilladelse og deltage i det danske samfund.

/ritzau/

Opdateret 17. november 2022 kl. 14:36