Telegram

PORTRÆT: Nancy Pelosi steg helt til tops - og blev der

82-årige Nancy Pelosi stopper som Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus efter årtier i toppolitik.
Formanden for Repræsentanternes Hus, den 82-årige demokratiske toppolitiker Nancy Pelosi, træder tilbage fra sin post for at lade unge kræfter komme til. Hun har været en stærk kvindelig stemme i den mandsdominerede top af amerikansk politik.

Formanden for Repræsentanternes Hus, den 82-årige demokratiske toppolitiker Nancy Pelosi, træder tilbage fra sin post for at lade unge kræfter komme til. Hun har været en stærk kvindelig stemme i den mandsdominerede top af amerikansk politik.

RITZAU SCANPIX

Telegram
17. november 2022 kl. 22:36

For den amerikanske politiker Nancy Pelosi er tiden kommet til at give stafetten som Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus - det ene af Kongressens to kamre - videre.

En ny generation må på banen, siger Pelosi i en tale torsdag aften dansk tid.

Dermed sætter Pelosi et stort punktum - både for sig selv og for USA.

For der kan næppe herske megen tvivl om, at 82-årige Pelosi har sat et ekstraordinært præg på amerikansk politik gennem en karriere, der ifølge nyhedsbureauet AFP har placeret hende som den mest magtfulde kvinde i amerikansk historie.

Pelosi har arbejdet med politik i det meste af sit voksne liv.

Hun voksede op i en politisk aktiv familie i Baltimore i delstaten Maryland.

Sammen med sin mand, Paul Pelosi, som hun har fem børn med, flyttede hun til Californien, og her begyndte hun at arbejde for Demokraterne.

I 1981 blev hun formand for delstatens demokratiske parti. Seks år senere blev hun valgt til Repræsentanternes Hus i Washington D.C.

Her har hun været medlem lige siden.

Hun har flere gange gjort sig bemærket. I 2007 blev hun den første kvindelige formand for Repræsentanternes Hus.

Tilbage i 2010 gav kommentatorer i Washington D.C. hende en stor del af æren for, at daværende præsident Barack Obama fik sin sundhedsreform igennem.

Det var flere gange ved at kikse i Kongressen, men den drevne Pelosi fik ifølge kommentatorerne samlet et kongresflertal, da det blev alvor.

Pelosi har altså været medlem af forsamlingen i over 30 år, så hun kender Washingtons politiske spil ud og ind.

Men hun har alligevel fået kam til sit hår på sine ældre dage.

For intet var, som det plejede, efter at Donald Trump i januar 2017 tiltrådte som USA's præsident.

Pelosi er demokrat, og Trump er republikaner. Som det amerikanske system er skruet sammen, kræves det, at præsidenten og Kongressen bliver enige.

Det samarbejde slog i løbet af Trumps præsidentperiode gnister.

For det var Pelosi, der som formand for Repræsentanternes Hus formelt slog hammeren i bordet og i december 2019 erklærede, at der skulle rejses en rigsretssag mod Trump for embedsmisbrug.

Han blev nogle måneder senere frikendt i Senatet.

Det var dagen efter, at han havde holdt sin State of the Union-tale - præsidentens tale om nationens ve og vel.

Det skete i Repræsentanternes Hus, og Nancy Pelosi sad lige bag ham, da han talte.

Inden talen rakte hun hånden frem mod Trump, der ikke tog den. Efter talen rev hun en trykt udgave af talen i stykker, mens kameraerne så på.

Siden har Trump gang på gang rettet hård kritik mod Pelosi, der er blevet et af hadeobjekterne på Trumps vælgermøder og for den amerikanske højrefløj.

Hun har kaldt ham en trussel mod det amerikanske demokrati.

Hadet til Pelosi kom for nylig helt tæt på, da hendes mand blev overfaldet i deres fælles hjem i Californien.

Paul Pelosi blev slået med en hammer af en mand, der ledte efter Nancy Pelosi. Ifølge manden selv for at tage Nancy Pelosi som gidsel og "smadre hendes knæskaller".

Efterfølgende sagde Pelosi, at overfaldet fik hende til at overveje sin fremtid i Kongressen.

Overvejelserne er altså endt med, at Pelosi fortsætter som kongrespolitiker, men træder tilbage som leder for Demokraterne.

/ritzau/