Telegram

Efter års kamp får Grønland faste pladser i fortroligt nævn

De to grønlandske folketingsmedlemmer er fra oktober faste medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn.
Fra næste folketingsåbning i oktober får Aaja Chemnitz (IA) en fast plads i Det Udenrigspolitiske Nævn. (Arkivfoto).

Fra næste folketingsåbning i oktober får Aaja Chemnitz (IA) en fast plads i Det Udenrigspolitiske Nævn. (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
22. december 2022 kl. 14:52

De to grønlandske folketingsmedlemmer får fra næste folketingsåbning i oktober næste år faste pladser i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Det sker efter års kamp for en fast stol i det fortrolige udvalg, fortæller Aaja Chemnitz, folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit (IA).

- Vi har forhandlet os frem til at få en fast plads, da det er vigtigt for os at have direkte adgang til viden om vores eget land, siger hun.

Det Udenrigspolitiske Nævn, der rådgiver regeringen, består af 17 medlemmer og beskæftiger sig med udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Dermed diskuteres spørgsmål med relevans for Grønland som eksempelvis Arktis også i nævnet.

Aaja Chemnitz og hendes grønlandske kollega Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut overtager i næste folketingsår to af pladserne i nævnet for Socialdemokratiet.

Det sker efter en intern forhandling.

- Der er behov fra en grønlandsk vinkel, at vi selvfølgelig er dybt oplyst om, hvad der foregår rundt omkring i verden udenrigspolitisk. Derfor har det været et kæmpestort ønske at sidde med i Det Udenrigspolitiske Nævn fra første dag, jeg kom i Folketinget, siger Aaja Chemnitz.

Hun har siddet i Folketinget siden 2015, men først nu er det lykkedes at få en fast plads i nævnet.

Tidligere har Socialdemokratiet ikke ville afgive pladser til de grønlandske mandater.

I stedet har socialdemokraterne ladet de grønlandske mandater deltage i møder med relevans for Grønland som stedfortrædere, ved at de så er blevet indskiftet i stedet for S-medlemmer af udvalget.

At det først er fra oktober, at Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam får plads i nævnet, skyldes at nævnet blev nedsat, før aftalen kom på plads mellem dem og Socialdemokratiet.

Medlemssammensætningen kan efter loven først ændres, når nævnet nedsættes på ny efter enten afholdelse af et folketingsvalg eller ved begyndelsen af hvert folketingsår, som er først i oktober.

Det færøske folketingsmedlem fra Sambandspartiet - først Edmund Joensen og nu Anna Falkenberg - har i en årrække haft en fast plads i Det Udenrigspolitiske Nævn. Det skyldes, at Venstre afstår en af sine pladser.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn Jensen.

I dag sidder Jesper Petersen, Simon Kollerup, Rasmus Prehn, Annette Lind og Kasper Sand Kjær i nævnet for regeringspartiet. Men to af dem skal altså overlade deres faste pladser til oktober.

/ritzau/