Telegram

Ritt Bjerregaard er død

Den tidligere minister og overborgmester i København blev 81 år.
Ritt Bjerregaard sov lørdag stille ind i sit hjem på Østerbro i København, mens hun var omgivet af sine nærmeste. Foto: Sigrid Nygaard.

Ritt Bjerregaard sov lørdag stille ind i sit hjem på Østerbro i København, mens hun var omgivet af sine nærmeste. Foto: Sigrid Nygaard.

RITZAU SCANPIX

Telegram
21. januar 2023 kl. 23:55

Ritt Bjerregaard, der blandt andet har været undervisningsminister og overborgmester i København for Socialdemokratiet, er død. Hun blev 81 år.

Det oplyser hendes pårørende til Ritzau.

Lørdag sov hun stille ind i sit hjem på Østerbro i København, mens hun var omgivet af sine nærmeste. Hun kæmpede i sine sidste år med en kræftsygdom.

Ritt Bjerregaard blev første gang valgt ind i Folketinget i 1971.

Frem til 2010 var hun overborgmester i København. Tidligere har hun også fungeret som socialminister og fødevareminister.

Hendes pårørende beskriver hende som "en stærk og tydelig stemme i den politiske debat og engageret deltager i kulturlivet".

Yngste kvindelige minister

Den læreruddannede Bjerregaard var berygtet for de mange politiske opgør, hun tog. Med partitoppen i Socialdemokratiet, med pressen og med den mandsdominerede og cigarrygende omverden, som hun mødte i Folketinget.

Kun to år efter sin indtræden i Folketinget blev hun med sine 32 år dengang den yngste kvinde nogensinde til at indtage et ministerium, da hun blev undervisningsminister.

I sin tid som undervisningsminister fik hun blandt andet gennemført en stor folkeskolereform.

Ritt, der har været landskendt kun på sit fornavn, har lagt øre til megen kritik og været hovedperson i flere skandalesager.

Det gælder for eksempel sagen om dyre overnatninger på Hotel Ritz i Paris. Den gav hende tilnavnet "champagnesocialist" og kostede hende jobbet.

Derfor er det sigende, at hun forblev en fremtrædende figur i partiet og i 1979 blev belønnet med socialministerposten.

Ministercomeback

I 1994 gik turen til Bruxelles, hvor Bjerregaard blev miljøkommissær i EU. Det blev til fire år på posten med et liv i EU's korridorer.

I 2000 fik hun ministercomeback som fødevareminister, hvor hun blandt andet indførte smileyordningen.

I 2005 sluttede en lang folketingskarriere. Året efter blev hun overborgmester i København. Hun sad kun i én periode og forlod aktiv politik 1. januar 2010.

Hun efterlader sig sin mangeårige ægtefælle, historikeren og forfatteren Søren Mørch.

/ritzau/

 

Opdateret 22. januar 2023 kl. 08:18

Jesper Johannsen

Æret være hendes minde. En ægte Socialdemokrat af hjertet. Efterkrigsgenerationerne af politikere svinder ind. Måske den største trussel mod freden i Europa og Verdensfreden.

Niels Bent Johansen, Marianne Wiltrup, Gitte Loeyche, Sonja Rosdahl, Tage Chabert, Erik Karlsen, Kristian Spangsbo, Nike Forsander Lorentsen, Holger Nielsen, John Hansen, Hans Larsen, Nova Lone Jespersen, Dan Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Ja, han var det eneste mandfolk i firebanden i sin tid. En gæv pige.

Lisbet Møller

Et forbillede med en stærk integritet, kompromisløs i forhold til egne værdier. Hun fik mange tæsk, tog dem og rejste sig igen. Jeg vil savne Ritt og huske hende.

Marianne Wiltrup, Gitte Loeyche, Sonja Rosdahl og Inger Jensen anbefalede denne kommentar

"Man behøver ikke være ti om et gårdlokum for at være socialdemokrat!

Jeg husker ikke mere, hvem der for en hel del år siden udtalte det. Men var Ritt Bjerregaard virkelig en klasseforræder, blot fordi hun ikke blev boende i den toværelses lejlighed fra barndommen?

Jeg vil i øvrigt vædde på, at en mand på den tid ikke var blevet fyret som minister, hvis han havde overnattet på Hotel Ritz i Paris. Der havde højst været løftet et enkelt øjenbryn.

Christel Gruner-Olesen, Torben Skov, Marianne Wiltrup og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar

Socialdemokraterne incl. Ritt, har altid været garant for overklassens herredømme.
Så glimrende illustreret i Politiken:

https://politiken.dk/debat/dagenstegning/art9169923/B%C3%B8rsherrerne-er...

John S. Hansen

Erik Karlsen
22. januar, 2023 - 11:45@

Forstår ikke at de angribelige handlinger skal dækkes af med de utidige diskussioner om køn alle steder.

Handlingen alene var et spørgsmål om at fyre af - hvad der svarer til fem månedslønninger for en kassedame - på en enkelt hotelovernatning!

Ingen tvang hende til det. Hun gjorde blot fordi hun havde lyst!!

Uanset hvad rigsrevisionen så måtte mene i den sag, er det et udtryk for eklatant mangel på pli, solidaritetsfølelse og dømmekraft.

Dorte Sørensen

Undskyld men kan den historie virkelig blive ved og ved at bringe forargelse?

Det kom jo frem , at hun ikke havde boet dyre end mange af hendes mandlige ministerkollegaer havde gjort. Med andre ord - og her er AFR's ord "der er intet at komme efter" helt rigtig.

Dorte Sørensen

Ritt Bjerregaards største bedrift var i mine øjne Skolereformen fra 1975 - her blev opdelingen af elever opgivet og opmærksomheden rettet på den enkelte elev.

John S Hansen det er da fakta , at Ritts hotel i Paris ikke var dyre end flere andre mandlige ministers.
Jeg interesser mig meget for lige muligheder i samfundet og det skal gælde alle både mænd og kvinder. Så her læser du ikke rigtigt " imellem linierne".
mvh.

John S. Hansen

Dorte, så er du vel også, som jeg, forarget over den arrogance der ligger i, at man som folkets tjener ter sig som Marie Antoinette?

Jeg er jo så også af den opfattelse, at standarden/moralen for hvad en politiker på "venstrefløjen" (som Socialdemokratiet, trods alt var i højere grad den gang end i dag) bør være højere end hvis det var en erklæret borgerlig politiker som havde gjort det samme.

Men når det er sagt, så skal en mand der sviner med skatteydernes penge på den måde selvfølgelig kritik på akkurat samme måde som en kvinde - det kan vi ikke være uenige om.

@ John S. Hansen
22. januar, 2023 - 17:10

John, jeg skrev jo ikke, at jeg syntes, hendes overnatning på¨det hotel var rimeligt. Jeg skrev blot, at hvis det havde været en mandlig minister, ville der højst være løftet et øjenbryn. Det er ikke kun noget, jeg mener i dag. Det mente jeg og mange andre også for en hel del år siden.