Telegram

Tysk tøven om kampvogne kan true forsvarssamarbejde i EU

Polen og Slovakiet overvejer at flytte deres militære indkøb væk fra Tyskland efter kampvognssag.
Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har tøvet med at give andre EU-lande tilladelse til at sende tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Det får andre EU-lande til at overveje at flytte indkøb af militært udstyr væk fra Tyskland.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har tøvet med at give andre EU-lande tilladelse til at sende tyskfremstillede Leopard 2-kampvogne til Ukraine. Det får andre EU-lande til at overveje at flytte indkøb af militært udstyr væk fra Tyskland.

RITZAU SCANPIX

Telegram
24. januar 2023 kl. 10:06

Tyskland har i de seneste uger været tilbageholdende med at godkende reeksport af tyskfremstillede kampvogne til Ukraine. Det får nu EU-lande som Polen og Slovakiet til at overveje at flytte militære køb væk fra Tyskland.

Det skriver Financial Times.

Polens ambassadør, Tomasz Szatkowski, siger til avisen:

- Det er altid bedre, hvis man kan gøre det nationalt. Hvis man skal købe ind multinationalt, så kan der følge betingelser med, og vi har lært nogle ting fra den nuværende krise, siger Tomasz Szatkowski til Financial Times.

Leopard 2-kampvognene kom netop med betingelser. Den mest centrale i forhold til Ukraine er, at Tyskland skal godkende det, hvis et land ønsker at sende kampvognene til eksempelvis Ukraine.

Dermed har Tyskland reelt magten til at bestemme, hvordan et land kan bruge sine kampvogne. Og det vækker bekymring i flere lande efter den tyske ageren de seneste uger.

Det er dog ikke kun kampvognene, der får andre EU-lande til sætte spørgsmålstegn ved Tyskland.

Op til krigen blokerede Tyskland også for Estlands ønske om at sende artilleri til Ukraine. Det skete på et tidspunkt, hvor Rusland opbyggede store troppekoncentrationer på grænsen til Ukraine. Derfor ønskede Estland at styrke Ukraines mulighed for at imødegå et russisk angreb. Men Tyskland sagde nej.

- Sagen om Leopard-kampvognene er kun én ud af flere. Vi vil implementere det, vi har lært i de kommende beslutninger om indkøb, siger Tomasz Szatkowski.

En lignende melding kommer fra Slovakiets Nato-ambassadør, Peter Bator.

- Det er i tider som disse, at man kan opbygge tillid. Men hvis Tyskland afviser at give tilladelse til nogen lande, der ønsker at sende kampvogne, så vil det bestemt ikke bidrage til at skabe tillid, siger Peter Bator til Financial Times.

Dermed sætter den tyske tøven fra forbundskansler Olaf Scholz også indirekte spørgsmålstegn ved EU's ambitioner om øget forsvarssamarbejde og fælles indkøb.

EU's udenrigschef, Josep Borrell, har talt for, at EU-landene markant skal øge deres fælles indkøb. Han ønsker desuden, at den europæiske forsvarsindustri bliver styrket, så EU-landene er mindre afhængige af leverancer fra tredjelande.

Erfaringerne fra Leopard 2-sagen kan dog få EU-lande til at vige tilbage fra samarbejde med Berlin. Det siger EU-embedsmand med indsigt i forsvarssamarbejdet til Financial Times.

- Risikoen er, at der rodfæster sig et billede af, at hvis Tyskland er involveret, så ved vi ikke, om vi fuldt ud kan stole på det, siger EU-embedsmanden, der udtaler sig anonymt.

Den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, sagde imidlertid søndag, at Tyskland ikke vil stå i vejen for, at eksempelvis Polen kan sende de tyskproducerede kampvogne til Ukraine.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har dog endnu ikke meddelt, at Tyskland vil tillade eksport af tyskfremstillede kampvogne til Ukraine.

Annalena Baerbock er fra miljøpartiet De Grønne, som er væsentligt mere kontant over for Rusland end Scholz' parti, SPD.

/ritzau/