Telegram

Ukrainske topfolk siger op efter korruptionsanklager

Efter anklager om korruption forlader en stribe af højtplacerede politikere og embedsmænd deres stillinger.
Telegram
24. januar 2023 kl. 09:47

En bølge af afskedigelser har tirsdag ramt højtstående ansatte i den ukrainske centraladministration og flere guvernører.

Flere har - som det officielt hedder - selv indgivet deres opsigelser.

Opsigelserne følger efter den seneste tids fokus på udbredt korruption i det ukrainske statsapparat.

Først kom beskeden, at Ukraines viceforsvarsminister, Vyatjeslav Sjapovalov, forlader sin stilling med henvisning til "mediernes anklager" om korruption mod ham og hans ministerium.

Opsigelsen blev annonceret i en udtalelse på det ukrainske forsvarsministeriums hjemmeside. Her beskriver ministeriet aftrædelsen som "en værdig gerning".

Forsvarsministeriet understreger samtidig, at anklagerne om korruption efter dets opfattelse er "grundløse". Afskedigelsen har til formål at genskabe offentlighedens tillid til ministeriet.

Samtidig har souschefen for præsidentkontoret i Ukraine, Kyrylo Tymosjenko, meldt sin afgang.

Derudover er en tredje højtstående embedsmand - vicestatsanklager Oleksiy Symonenko - blevet fjernet fra sin post. Det fremgår dog ikke, om dette skyldes anklager om korruption.

Listen over afskedigelser tæller desuden guvernørerne i regionerne Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Kyiv, Sumy, og Kherson. Dertil kommer to viceministre fra Ministeriet for Udvikling af Lokalsamfund og Territorier.

Omfanget af korruption er kommet på dagsordenen i Ukraine efter adskillige beskyldninger om, at der foregår korruption på højt niveau.

Der er blandt andet kommet en rapport om tvivlsom praksis, når det gælder indkøb til det ukrainske militær. Viceforsvarsministeren har selv haft ansvaret for indkøb af blandt andet fødevarer og udstyr til landets soldater.

Ukraine har en lang historie af mere eller mindre uhæmmet korruption.

Antikorruptions-ngo'en Transparency International placerede i 2021 landet på en 122.-plads ud af 180 lande på en liste, hvor de mindst korrupte lande lå i toppen. Den placering var ikke meget bedre end Ruslands samme år.

Søndag aften adresserede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, problemet med korruption i sin daglige videotale.

- Jeg vil gerne gøre det klart: Der kommer ikke til at være en tilbagevenden til den måde, det var på før i tiden.

- Til den måde, hvor forskellige personer tæt på statens institutioner eller de, der brugte hele deres liv på at jage høje poster, plejede at leve, lød det fra Zelenskyj.

Zelenskyj blev valgt som præsident i Ukraine i 2019 på løfter om at ændre den måde, som Ukraine bliver ledet på.

/ritzau/Reuters

Opdateret 24. januar 2023 kl. 12:30