Telegram

Løkke vil tale om krigen i Ukraine med den indiske udenrigsminister

Indien har tøvet med at kritisere Ruslands invasion af Ukraine. Lars Løkke så gerne, at landet var skarpere.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) lægger ikke skjul på, at han gerne så, at Indien var skarpere i sin kritik af Ruslands invasion i Ukraine. Men Danmark må finde en balance mellem pragmatisme og idealisme, siger han. (Arkivfoto)

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) lægger ikke skjul på, at han gerne så, at Indien var skarpere i sin kritik af Ruslands invasion i Ukraine. Men Danmark må finde en balance mellem pragmatisme og idealisme, siger han. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
26. februar 2023 kl. 18:40

Besøget i Indien i forbindelse med det danske erhvervsfremstød har to formål for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Det ene handler om at fremme danske erhvervsinteresser i et grønt partnerskab med det folkerige land.

Men han vil også benytte sig af muligheden for at bringe krigen i Ukraine op, når han skal tale med den indiske udenrigsminister, Subrahmanyam Jaishankar, mandag morgen lokal tid.

- Vi kommer selvfølgelig også til at tale om geopolitik. Vi havde gerne set, at Indien havde meldt sig kraftigere på banen mod den russiske invasion i Ukraine, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Omvendt må man sige, at Indien ikke har støttet Rusland. Det er et land, som arbejder på at frigøre sig fra Kina, og som på lange strækninger også arbejder på at frigøre sig fra en historisk afhængighed af Rusland, siger han.

Torsdag stemte 141 lande for en FN-resolution, som opfordrer Rusland til at trække sig ud af Ukraine. Syv lande stemte imod, mens 32 lande, heriblandt Indien, undlod at stemme.

To dage senere, til G20-mødet i Indien, underskrev landet dog slutdokumentet, som indeholder en passage, der kritiserer Ruslands krig. Kun Kina og Rusland underskrev ikke slutdokumentet.

Den danske udenrigsminister er i Indien sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) og det danske kronprinspar.

Desuden er repræsentanter for 36 danske virksomheder med på turen, der skal fremme danske eksportmuligheder inden for blandt andet vand- og energisektoren.

- Vi er nødt til at forholde os til den verden, vi lever i. Indien har brug for at producere meget mere elektricitet, og hvis ikke det sker på en bæredygtig måde, kan vi sætte nok så mange vindmøller op i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Men Indien er også et land, der på grund af sin historik har nogle bånd, og der skal man også have tålmodighed.

Indien har i løbet af det seneste år skruet op for sin import af russisk olie. Ifølge Reuters er Rusland gået fra at være en mindre leverandør af olie til landet før krigen, til nu at være Indiens topleverandør.

Men selv om den danske udenrigsminister også kan finde ting at kritisere ved Indien, hæfter han sig ved, at det folkerige land er et demokrati.

- Fordelen med at engagere sig med andre lande er, at man kan tale med dem. Vi er nødt til at erkende, at vi skal finde en balance mellem pragmatisme og idealisme.

/ritzau/

Opdateret 26. februar 2023 kl. 19:09