Telegram

Sårbare borgere tilbydes ikke ekstra boosterstik denne sæson

Allerede efter et boosterstik er beskyttelsen høj. Derfor er der ikke behov for flere, vurderer styrelse.
Telegram
1. februar 2023 kl. 13:41

Der tilbydes ikke yderligere boosterstik i denne sæson.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse onsdag.

Styrelsen har sammen med en ekspertgruppe vurderet behovet for, at sårbare grupper bliver tilbudt en ekstra boostervaccination mod covid-19.

Og konklusionen er, at det ikke er nødvendigt at tilbyde udsatte grupper som eksempelvis personer over 85 år yderligere boosterstik.

Årsagen er, at man allerede efter en boostervaccine er cirka 74 procent bedre beskyttet mod indlæggelse på grund af covid-19. Det viser danske data ifølge Sundhedsstyrelsen.

Samtidig ligger smitten på et lavt niveau.

- Vi har den højeste vaccinationstilslutning i Europa, og vaccinerne har vist sig at være meget effektive, også for de allerældste og mest sårbare. Vi befinder os et godt sted i covid-19-epidemien. Det kan vi kun glæde os over, siger sektionsleder og overlæge Kirstine Moll Harboe i pressemeddelelsen.

Sundhedsstyrelsen forventer dog, at immuniteten og effekten af vaccinerne med tiden vil falde. Derfor vil styrelsen i løbet af foråret og sommeren lave planer for efterårets vaccinationsprogrammer.

Det også blevet besluttet at nedskalere den øvrige indsats mod covid-19. Det skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Nedskaleringen skal sørge for, at omkostningerne forbundet med håndtering af covid-19 gradvist bliver lavere.

I forbindelse med at der drosles ned, bliver det offentlige PCR-test-setup udfaset. Derfor fjernes muligheden for, at man kan tage til et testcenter og få foretaget en PCR-test på det offentliges regning.

Tal fra Statens Serum Institut (SSI) den 31. januar viser, at der det forgangne døgn blev foretaget 2881 PCR-prøver. Under coronapandemien er der i Danmark i alt foretaget 67.682.707 PCR-test.

Ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil der fortsat være et vaccinationsprogram, hvor udvalgte risikogrupper kan blive vaccineret.

Myndighederne vil også fortsætte med at overvåge smitsomme sygdomme - dog i lavere grad end i 2022.

/ritzau/

Opdateret 1. februar 2023 kl. 15:43