Telegram

Ny kommission skal løse krisen i sundhedsvæsenet

Regeringen nedsætter en ny kommission, som skal komme med forslag til et sundhedsvæsen tættere på borgerne.
Telegram
28. marts 2023 kl. 10:04

Der er udfordringer nok i sundhedsvæsenet, hvor der blandt andet er for lange ventelister, for langt til nærmeste sygehus for mange, og hvor sundhedspersonalet knokler for at følge med.

Derfor nedsætter regeringen endnu en ny kommission, der skal komme med forslag til et nyt sundhedsvæsen, som blandt andet er tættere på borgernes hjem, og hvor patientforløbet samles hos færre aktører.

Det fremgår af et kommissorium, som fremlægges tirsdag i Statsministeriet, hvor der er pressemøde.

- Vi skal bane vejen for fremtidens sundhedsvæsen. Vi kommer til at se fordomsfrit på strukturen i sundhedsvæsenet og træffe de nødvendige beslutninger for at skabe et sundhedsvæsen i verdensklasse, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Ved siden af kommissionen arbejder to andre, som skal se på, hvordan der sikres bedre løn- og arbejdsvilkår for personalet, og hvordan der kommer mere personale.

Den nye kommission skal se på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen skal se ud, efter at regeringen har udskudt en omorganisering.

I regeringsgrundlaget står der, at der skal "sikres mere personale, bedre arbejdsmiljø og mere tid til kerneopgaven".

Statsministeren fremhæver fire ting, som bliver afgørende for eksperterne at se på.

Ventelister skal nedbringes, der er udfordringer i psykiatrien, og der mangler medarbejdere. Og endelig skal kommissionen se på, hvordan sundhedsvæsenet skal indrettes langsigtet.

Den skal komme med anbefalinger i foråret 2024, så lovgivning kan vedtages i samme folketingssamling.

Der er brug for at tage fat ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der er politisk leder for Moderaterne.

- Man skal forandre for at forbedre, og det er vi ikke bange for i regeringen.

- Tingene skal nok holde vores tid ud, men status quo vil føles som tilbagegang for den næste generation, siger Løkke.

Kommissionen består af sundhedsfaglige personer, og hverken kommunerne eller regionerne, som driver en stor del af sundhedsvæsenet, indgår.

Formand bliver Jesper Fisker, der er topchef i Kræftens Bekæmpelse og tidligere departementschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

/ritzau/

Opdateret 28. marts 2023 kl. 10:40

Lise Lotte Rahbek

Kommissioner..

Måske husker jeg galt, men mon ikke også der har været en kommision eller to inde over beslutningen om at bygge (verdens bedste) supersygehuse, hvor økonomien skrider ud i det absurde og personalet løber så stærkt, at det er sundhedsforstyrrende.

Torben K L Jensen, Peter Wulff og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Peter Meyling

Nu skal der så nedsættes en kommission.
Mon det nu bliver den første kommission i danmarkshistorien som en regering lytter til?
Hvor pinlig kan man blive?

Torben K L Jensen

Efter at have nuppet St. Bededag ville en privatisering af sundhedsvæsnet nok være den dråbe der får bægeret til at flyde over. En djøf-regering i Danmark er nok lige en tand for meget f det gode. Den regering skal væk - i en ruf.

Med Lars Ulykke sm en del af denne regering skal det nok gå ad h. til.
Citat - Man skal forandre for at forbedre, og det er vi ikke bange for i regeringen.
Han har da i den grad erfaring med forandring. En meget stor del af de store problemer, der er i sundhedsvæsnet har samme Ulykke været en stor del af. Indenrigsminister da mange supersygehuse blev vedtaget. I samme øjeblik de var vedtaget begyndte nedskæringerne. Samtidig en 2% grønthøstermetode over adskillige år. En behandlingsgaranti, (som er udmærket) hvor det private er det, der hanvises til, når det offentlige ikke kan følge med. Pengene tages fra de offentlige, der samtidig skal rydde op, når noget går galt i det private, der så vidt muligt undgår det komplicerede og besværlige. Ligesom uddannelsesansvar for studerende mv. ligger på et meget lille sted.
Så det bliver endnu tydeligere: til dem der har, skal meget mere gives, mens vi andre dels kan få lov art betale, dels ikke får mange muligheder for at kunne få hjælp af sundhedssystemet.

Torben K L Jensen

Hvad Lars Ulykke lavede/laver er med hans egne ord - disruption og han lavede endda et et "disruption-råd" der bedst kan beskrives som en "Fugl-føniks" teori hvor alt nedbrydes for så at starte forfra,hvilket passer fint med ideen om at "frisætte" sundhedsområdet - bare andre ord for gennemgribende privatisering af hele sundhedssektoren. At den lede strigle er gået med til dét viser at hun ikke bare har tabt sutten men forstanden.

Morten Larsen, Inger Pedersen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Igen-igen: Jeg ser pt Mette Frederiksen som indenrigsminister i Løkkes regering...
Gud ved, om hun selv er klar over sin rolle i det "kompagniskab"?

Ellemann var åbenbart kvikkere og trak selv stikket...
Og god bedring! :-)