Telegram

Taiwan har plan klar for kinesiske tiltag under præsidentfravær

Taiwans væbnede styrker er forberedte, hvis kineserne gør tiltag, mens præsident Tsai Ing-wen er i udlandet.
Telegram
22. marts 2023 kl. 04:03

Taiwans forsvarsministerium har beredskabsplaner på plads i tilfælde af ethvert tiltag fra Kinas side under præsident Tsai Ing-wens oversøiske besøg.

Det oplyser viceforsvarsminister Po Horng-huei onsdag.

Meddelelsen kommer, forud for at Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, i næste uge rejser til USA og Mellemamerika.

Her skal hun mødes med allierede i Guatemala og Belize, ligesom at hun gør stop i både New York og Los Angeles.

Mens Tsai er i Californien, er det ventet, at hun vil mødes med formanden for Repræsentanternes Hus i USA, republikaneren Kevin McCarthy.

Mens McCarthy bekræftede mødet i begyndelsen af marts, har det taiwanske præsidentkontor endnu ikke bekræftet det.

Da den daværende formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, i august sidste år besøgte Taiwan, gennemførte Kina storstilede krigsøvelser rundt om øen.

Adspurgt onsdag, om Kina sandsynligvis vil afholde flere øvelser, når Tsai er i udlandet, svarer viceforsvarsminister Po Horng-huei, at de væbnede styrker er forberedte.

- Når det handler om, hvad de kinesiske kommunister tidligere har gjort, så har forsvarsministeriet tjek på situationen og vil overveje det værste scenarie, siger han.

- Under præsidentens oversøiske besøg har forsvarsministeriet beredskabsplaner for alle skridt fra Kina klar, tilføjer han uden at give yderligere detaljer om planerne.

USA har sagt, at der ikke er nogen grund til, at Kina skal reagere på Tsais rejse. Ifølge USA er sådanne ture almindelige og forekommer ofte.

Kina, som har fordømt Tsais planlagte stop i USA, har siden august fortsat sine militære aktiviteter omkring Taiwan, dog i meget begrænset omfang.

Taiwan afviser Kinas suverænitetskrav og siger, at kun Taiwans folk kan bestemme deres fremtid.

/ritzau/Reuters

Opdateret 22. marts 2023 kl. 05:00