Telegram

Nogle typer støtter til Ukraine kan tælles med i Nato-målsætning

Nato-landene må tælle visse typer af støtte til Ukraine med i to procent målsætning, siger Nato-chef.
Telegram
30. maj 2023 kl. 19:22

Danmark står ligesom mange andre europæiske lande over for en enorm oprustning. Målet er at komme op på at bruge to procent af bruttonationalproduktet (bnb) på forsvar.

Danmark må dog godt regne visse typer af støtte til Ukraine med i forsøget på at nå målet. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde i Oslo tirsdag aften.

- Nato-landene er blevet enige om detaljerede regler for, hvordan man tæller op til de to procent. Der tæller støtte til Ukraine også med, men ikke al støtte. Der er nogen former for støtte, der ikke tæller med, siger Jens Stoltenberg.

Forud for denne uges møde i Oslo for Nato-landenes udenrigsministre roser Stoltenberg Danmark for ambitionen om at øge forsvarsbudgettet og hjælpen til Ukraine.

- Det er meget vigtigt, at Danmark nu vil øge forsvarsinvesteringerne og trappe støtten til Ukraine op.

- Det er godt, og det er glædeligt, at den danske regering gør det så klart, at man både vil øge forsvarsbudgettet og hjælpen til Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

Regeringen fremlagde tirsdag sit udspil til et nyt forsvarsforlig. Det lægger op til, at der samlet skal investeres 143 milliarder kroner i det danske forsvar over de næste ti år.

- Vi står ved et historisk forsvars- og sikkerhedspolitisk vendepunkt. Der er krig i Europa, og vi kan ikke længere tage fred for givet, sagde fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen ved fremlæggelsen tirsdag.

Af de 143 milliarder kroner skal omkring 105 milliarder kroner gå til "nye forsvars- og sikkerhedspolitiske prioriteter".

Udspillet skal bane vejen for, at Danmark senest i 2030 bruger to procent af bruttonationalproduktet på forsvar og sikkerhed, som er Natos målsætning.

Regeringen går efter at lande et overordnet rammeforlig inden Nato-topmødet i juli.

Derefter skal "konkrete kapaciteter og initiativer" besluttes løbende fra efteråret og frem. Det vil derfor være Jakob Ellemann-Jensen (V), der skal fortsætte forhandlingerne, når han efter sin sygemelding vender tilbage som forsvarsminister 1. august.

Ud over milliardbeløbet til det danske forsvar vil regeringen afsætte yderligere 21,9 milliarder kroner til militær støtte til Ukraine gennem Ukraine-fonden.

7,5 milliarder kroner af dem gives til fonden i år, mens der afsættes 10,4 milliarder kroner næste år og derefter én milliard kroner årligt fra 2025 til 2028.

/ritzau/

Opdateret 30. maj 2023 kl. 19:26