I mere end 40 år har PET opbevaret kopier af forfatter Arne Herløv Petersens dagbøger.
Fredag har Østre Landsret efter mere end ti års tovtrækkeri mellem Herløv Petersen og forskellige myndigheder i bestræbelserne på at få kopierne udleveret indledt en retssag om spørgsmålet.
* Forfatteren blev i november 1981 i hjemmet i Tryggelev på Langeland anholdt og sigtet efter den milde paragraf om spionage i straffeloven.
* Han havde hjulpet Sovjetunionen på ulovlig vis, lød påstanden. Han var påvirkningsagent, og KGB kaldte ham "Palle". Han nægtede sig skyldig.
* Den lokale byret i Rudkøbing og senere landsretten godkendte beslaglæggelse af dagbøgerne.
* I 1982 besluttede Justitsministeriet ikke at rejse en straffesag. Senere blev dagbøgerne udleveret igen. Men PET beholdt en kopi.
* I 2009 afgav PET-kommissionen beretning. Historikere havde haft adgang til dagbøgerne.
* I 2010 gav PET forfatteren delvis aktindsigt. Det blev afsløret, at PET havde besluttet at give en kopi af dagbøgerne til Statens Arkiver.
* Forfatteren klagede i 2011 til Justitsministeriet over, at PET havde givet forskere fra PET-kommissionen, Koldkrigscentret og Diis adgang til dagbøgerne.
* Folketingets Ombudsmand afviste i 2017 at kritisere myndighederne.
* Arne Herløv Petersen stævnede i 2019 med Dansk Forfatterforening i ryggen PET og Rigsarkivet.
* Kravet er, at PET og Rigsarkivet dømmes til at destruere og slette alle fysiske eller digitale kopier af dagbøgerne. Respekten for privatlivet og ophavsretten er krænket, lyder argumentet.
* Østre Landsret har fået sagen henvist fra Københavns Byret, fordi den er principiel. Ved en eventuel anke vil sagen dermed automatisk kommer for Højesteret.
/ritzau/