Kunstner Jens Haaning skal betale knap en halv million kroner tilbage til museet Kunsten i Aalborg. Pengene havde han lånt, fordi de skulle indgå i to kunstværker, men i sidste øjeblik bestemte kunstneren sig for at beholde pengene.
Det er Københavns Byret, som i en dom mandag har slået fast, at pengene tilhører museet.
Kunsten i Aalborg havde i forbindelse med en udstilling i efteråret 2021 bedt Jens Haaning om at genskabe to tidligere værker. Værkerne var rede penge sat i billedrammer, og de illustrerede den gennemsnitlige årsindkomst i henholdsvis Østrig og Danmark.
Til de oprindelige værker havde Haaning lånt kontanter af banker, men de var leveret tilbage, og værkerne eksisterede derfor ikke længere. For at kunne genskabe dem skulle Haaning bruge nye kontanter, og dem stillede Kunsten til rådighed.
Men da værkerne ankom, var der ingen pengesedler i rammerne. De var tomme, og Haaning meddelte museet, at han havde besluttet sig for at aflevere et andet værk end det aftalte. Det nye værk havde titlen "Take the Money and Run", altså "Tag pengene og løb".
Museet udstillede de tomme rammer, men samtidig forlangte man pengene retur. 532.549 kroner ville man have. Men det afviste kunstneren.
Da sagen blev behandlet i Københavns Byret 21. august, argumenterede Jens Haanings advokat, Peter Schønning, for, at der derfor i realiteten var indgået en ny aftale.
Men Københavns Byret lægger vægt på, at museet - til trods for, at det valgte at udstille værkerne - fastholdt sit krav om levering af det oprindeligt aftalte og dermed - mellem linjerne - de penge, som Haaning havde lånt.
Retten har dog besluttet, at det oprindelige beløb skal fratrækkes 40.000 kroner, som skal udgøre et kunstnerhonorar og et visningsvederlag, fordi udstillingen blev gennemført med de tomme rammer.
Ud over kravet fra museet mod Haaning indgik der et modkrav i sagen. Haaning forlangte nemlig, at museet betalte ham 550.000 kroner for krænkelser af hans ophavsret til værket.
De påståede krænkelser bestod blandt andet i, at museet havde ladet en pressefotograf fotografere billedet, som derefter blev formidlet videre. Men Københavns Byret har ikke fundet det godtgjort, at Haanings ophavsret skulle være blevet krænket.
Foruden de knap en halv million kroner, som Haaning skal betale til museet, skal han betale sagens omkostninger.
/ritzau/
Opdateret 18. september 2023 kl. 14:06
Har Jørgen Håning ikke engang rejst søgsmål mod Søstrene Grene, Flying Tiger, Harald Nyborg og alle andre, der i mange år har solgt "kopier" af hans "værk" i mange størrelser?
F.eks. https://www.harald-nyborg.dk/phoenix-malerlaerred-18-x-24-cm-10-pak...
Eller https://sostrenegrene.com/da/produkter/kreativitet/kunst-og-malerartikle...
Eller https://flyingtiger.com/da-dk/products/artist-canvas-40-x-50-cm-1450839
????
Selvfølgelig skal han da betale det beløb han LÅNTE til sit plat tilbage til Kunsten!
En uglespil fra kunstens provins.
Alene det pompøse navn: "Kunsten" -- og som forklaring til alle, der ikke ved, hvad "kunst" er for noget: "Museum of Modern Art".
I selve museum sælger de "designervarer" som franske proptrækkerknive og man kan få en kartoffelpizza med "gammel knas" i deres "Brasserie".
Velkommen til Aalborg!
Måske skulle jeg lave et kunstværk i banken?
@Rainer Lippold - 18. september, 2023 - 17:07.
Den kritik kan du fremsætte mod kunstmuseer i hele verden - og du behøver ikke at forlade Danmarks provinsielle hovedstad for at finde sortimentet!
Irrelevant, dybt provinsiel, kommentar!
Nu har han da fået masser (efter min mening alt for meget) af gratis reklame i diverse medier