Dyneløfteri truer retsstillingen hos enlige

DR-programmet ‘Aktion Socialt Bedrageri‘ satte sidste år gang i debatten om det offentlige dyneløfteri. Det er ikke første gang, at kampen mod socialt bedrageri truer retsstillingen hos enlige mødre, og den seneste sag fra Albertslund Kommune er alarmerende for retsikkerheden

DR-programmet ‘Aktion Socialt Bedrageri‘ satte sidste år gang i debatten om det offentlige dyneløfteri. I et afsnit fik en kvinde frataget sine sociale yderlser, fordi hun har lånt sin kærestes bil. Så er man ikke længere enlig, lyder vurderingen.

Kommunernes kontrolgrupper har grundlæggende til opgave at afsløre socialt bedrageri. Det er der rigeligt af, forstår man af en rapport fra KMD, der skønner at danskerne hvert år snyder staten for op til 12 mia. kroner.

Kontrolgruppens afgørelser hviler dog ikke på et sikkert juridisk grundlag, men på sagsbehandlerens vurdering af, om man lever i et ægteskabslignende forhold. Det har ført til flere klager fra borgere, der er blevet ulovligt overvåget eller hvor sagsbehandlingen har været behæftet med alvorlige fejl. Prisen for kampen mod socialt bedrageri kan vise sig at være en trussel mod enliges retsstilling.

Nu viser det sig, at i Albertslund Kommuna kan selv ikke kommunalbestyrelsen få aktindsigt i de interne regler for kommunens egen kontrolgruppe.

28 artikler i denne journal. Seneste 25. juni 2014. Første 20. marts 2011.