Europæer, kend din sjæl

Det er i romanen, du skal forstå dig selv som menneske. Og den moderne europæiske roman er tæt forbundet med vores kriseramte europæiske identitet. Derfor tilbyder vi læserne en præsentation af de 49 vigtigste europæiske romaner om os selv

Europa og europæisk identitet er igen på dagsordenen. Mest i krisens tegn, for det er et Europa i krise, der i denne tid skaber overskrifter. På overfladen er det især den finansielle krise, der truer med at slå revner i det europæiske fællesskab og skabe nye brudflader. I det større perspektiv har ideen om det europæiske været kriseramt i meget længere tid; så længe, at selve krisen også er blevet en del af det at formulere, hvad det vil sige at være europæer.

Essensen af det europæiske findes måske bedst formuleret i litteraturen. Ikke mindst i romanen. Derfor præsenterer Information nu en litteraturkanon over den europæiske efterkrigsroman. For hvert årti siden 1945 har vi udvalgt de 7 bedste romaner, som samtidig er de internationalt mest virkningsfulde og har et inderligt mellemværende med den europæiske identitet og krise.

Vores kanon tager – med en enkelt undtagelse – udgangspunkt i 1945, det såkaldte ’År Nul’, hvor et kontinent skal finde sig selv efter den ødelæggende krig. Europa ligger i ruiner, og den europæiske idékrise, der allerede blev formuleret i afslutningen på Første Verdenskrig og bearbejdet i de store modernistiske romaner i Mellemkrigstiden, er nu helt åbenlys.

Nu er vi kommet til 2000'erne og ender hermed serien af bøger.

50 artikler i denne journal. Seneste 1. august 2013. Første 11. juli 2013.