GGGI: Skal Danmark give klimamidler til vækstinitiativer?

I maj 2011 gav den danske stat miljøorganisationen GGGI en bevilling på 90 mio. kr. over tre år for at promovere den grønne vækstdagsorden. Idag er organisationen kritiseret for ulovligt at have beriget byggevirksomheder, for at skabe mere vækst end grøn omstilling og for projekter, der har ødelagt fredede vådområder i Sydkorea. Bør danske bistandskroner overhovedet gå til grønne vækstinitiativer, der er mere vækst end grøn?

I maj 2011 gav den danske stat miljøorganisationen GGGI en bevilling på 90 mio. kr. over tre år for at promovere den grønne vækstdagsorden, dvs. det, at man ikke behøver at lede mere CO2 ud i atmosfæren, når man producerer mere og skal tjene flere penge. 

Arkitekten bag GGGI er den tidligere præsident i Sydkorea Lee Myung-bak. I 2008 blev han et globalt symbol på den nye grønne kapitalisme; i dag er hans eftermæle skæmmet af miljøkatastrofer, korruptions- og bestikkelsessager.

Sydkoreas industrielle cleantech-sektor voksede med 19 pct. fra 2010 til 2011, næsten dobbelt så hurtigt som den globale trend. I mellemtiden er en sydkoreaners CO2-udledning vokset fra 5,9 ton i 1990 til 12,6 ton i 2011. Det kunne se ud, som om landets økonomiske vækst uanset cleantech-industriens fremmarch er for voldsom til, at den grønne omstilling kan følge med.

Den grønne vækststrategi, som GGGI udspringer af, har ulovligt beriget byggevirksomheder og ført til ødelæggelse af fredede vådområder i Sydkorea. Organisationen er kritiseret af sydkoreanske miljøorganisationer, og den sydkoreanske rigsrevision har tidligere kritiseret GGGI for at ødsle med midlerne. Miljøorganisationens formand Lars Løkke Rasmussen er i disse dage netop under pres efter overforbrug af de statsfinansierede midler.

De sager har fået udviklingsminister Christian Friis Bach til at så tvivl om en fornyet bevilling til organisationen fra klimapuljen, der årligt er på 500 mio. kroner. Men spørgsmålet er nærmere om danske bistandskroner overhovedet skal gå til grønne vækstinitiativer, der er mere vækst end grøn?

30 artikler i denne journal. Seneste 4. december 2013. Første 14. oktober 2013.