Islamisk Stat - verdens stærkeste terrorbevægelse

Islamisk stat

Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) erobrede hele verdens opmærksomhed, da de i 2014 pludselig erobrede kontrollen med store dele af Syrien og Irak. På få uger jog nogle få tusinde IS-krigere den irakiske hær på flugt og erobrede et område på størrelse med Storbritannien. Kort efter udråbte den selvbetaltede »kalif« og tidligere Al-Qaeda leder Abu Bakr al-Bagdadi et religiøst diktatur og iværksatte en brutal nedslagtning af alle politiske, etniske og religiøse modstandere.

IS er berygtet for sin brutalitet, sine offentlige henrettelser af modstandere og gidsler samt sin intensive tilstedeværelse på de sociale medier, der udgør bevægelsens vigtigte kommunikationskanal og rekrutteringsbase.

I efteråret 2014 indledte en amerikansk-ledet koalition Operation Inherent Resolve, der har til formål at nedkæmpe terrorbevægelsen og genetablere irakisk regeringskontrol med de IS-kontrollerede opmåder. Krigsindsatsen består dels af en flykampange, hvor især USA, Frankrig, Canada og Storbritannien bomber IS-mål i Irak og Syrien. Derudover deltager en række nationer, heriblandt Danmark i træningen af den irakiske hær.

IS har senest mistet kontrollen med byerne Kobane, Tikrit og Ramadi, men kontrollerer fortsat storbyer som Mosul og Fallujah i Irak samt Raqqa i Syrien, der fungerer som bevægelsens operationelle hovedkvarter.

De seneste måneder har IS iværksat en omfattende terrorkampagne mod civile mål i Europa og USA. I februar 2015 blev to personer dræbt i København af en IS-sympatisør, i november 2015 blev 130 civile mejet ned i Paris, da IS-terrorister angreb bl.a. et koncertsted i Paris. I marts 2016 blev 32 personer dræbt ved tre bombeangreb i Bruxelles.

80 artikler i denne journal. Seneste 10. juli 2016. Første 26. marts 2014.