Krisen i Tyrkiet

Hvad der startede som en mindre demonstration imod lukningen af en park i Istanbul, har nu udviklet sig til massedemonstrationer over hele Tyrkiet imod regeringen. For første gang i 10 år er Tyrkiets islamister er under pres

Hvad der startede som en mindre demonstration for miljøaktivister, der var utilfredse med opførelsen af et indkøbscenter i Gezi-parken i centrum af Istanbul, har nu udviklet sig til en massedemonstration over hele Tyrkiet imod regeringen, der bliver anklaget for magtarrogance. Politiet har slået hårdt ned på demonstranter, ikke mindst i Istanbul og Ankara, men det har kun fået situationen til at eskalere.

Den tyrkiske regering med Erdogan i spidsen, affærdigede demonstranterne som »ballademagere,« selvom det står klart at protesterne nyder opbakning fra brede kredse i det tyrkiske samfund. Således har fagforbundet af offentligt ansatte iværksat en strejke for at sende regeringen en advarsel. Internationalt har USA's udenrigsminister udtrykt »bekymring« over myndighedernes fremfærd. Indtil videre er har tre personer mistet livet i forbindelse med demonstrationerne den seneste uge.

Situationen har bragt Tyrkiets islamiske parti AKP under pres for første gang i 10 år. Utilfredsheden bunder bl.a. i en skrantende økonomi, regeringens Syrien-politik, at EU-medlemskabet hænger i en tynd tråd, og at afstanden mellem rig og fattig er ikke mindsket. Men situationen er også udtryk for en kamp mellem konservative og progressive kræfter i Tyrkiet.

26 artikler i denne journal. Seneste 3. juli 2013. Første 1. juni 2013.