Er Nordkoreas prøvesprængning en trussel eller invitation?

Tirsdag foretog Nordkorea landets første atomprøvesprængning under Kim Jong-un. Det har bragt ham på åben kolissionskurs med landets nærmeste allierede Kina. Sprængningen er også en direkte trussel mod USA, og testen falder samme dag, som præsident Barack Obama forventes at optrappe indsatsen for atomnedrustning i den årlige tale til nationen. Øget internationalt pres kan give bagslag

»Vil en så ung og ukendt leder være mere velegnet end sin far til at gennemtvinge forandringer? Eller vil en så ung og uprøvet opkomling, hvis eneste legitimitetsgrundlag lader til at være, at han er sin fars søn, være mere opsat på at bevise sin hårdhed for at tækkes landets militær?« Sådan lød de centrale spørgsmål, da nordkoreas unge leder Kim Jong-un trådte til efter sin fars død i december 2011.

En aftale om suspendering af atomprøvesprængninger for nødhjælp i marts 2012 markerede indledningsvis et tøbrud i de internationale relationer, ligesom øget samhandel og lempelser for private erhvervsdrivende gav antydning af økonomisk åbning og markedsreformer.

Landets fortsatte militære trusler har dog kølnet forholdet til omverdenen, og skabt tvivl om Kim Jong-un reelle intentioner og magt. De fortsatte missiltests kan dog også tolkes som en desperat invitation til nye forhandlinger.

Tirsdag foretog Nordkorea landets første atomprøvesprængning under Kim Jong-un. Det har bragt ham på åben kolissionskurs med landets nærmeste allierede Kina. Sprængningen er også en direkte trussel mod USA, og testen falder samme dag, som præsident Barack Obama forventes at optrappe indsatsen for atomnedrustning i den årlige tale til nationen.

16 artikler i denne journal. Seneste 12. februar 2013. Første 19. december 2011.