På sporet af Edderkoppen

En hidtil ukendt og strengt fortrolig dagbog fra Anders B. Nørgaard og Poul Dalgård viser, hvordan de to journalister  i efteråret 1948 kom på sporet af, at der var en anonym bagmand – Edderkoppen. På grundlag af dagbogen følger Information i hælene på de to journalister, da de i november-december 1948 trængte ned i den københavnske underverden.

En hidtil ukendt og strengt fortrolig dagbog fra Anders B. Nørgaard og Poul Dalgård viser, hvordan de to journalister  i efteråret 1948 kom på sporet af, at der var en anonym bagmand – Edderkoppen – som skulle stå bag store dele af efterkrigstidens blomstrende sortbørshandel, guldsmugleri og handel med hælervarer. Men selv om politiet kendte til bagmanden, så var det så godt so hver gang lykkedes for Edderkoppen at undgå straf, ikke mindst ved at være gavmild over for dele af Krisepolitiet, der netop skulle holde øje med sortbørshandel.  

Aften efter aften skrev de to journalister hver deres research ind i dagbogen, således at de begge kunne være på omgangshøjde med det væld af oplysninger og rygter, som de samlede ind på beværtninger eller på 'fisketure' hos betjente, der var klar til at udtale sig om bestukne politifolk, der var i Edderkoppens sold.
Nørgaard og Dalgård delte i 1949 Cavlingprisen for deres afsløringer i Social-Demokraten af bl.a. brugtvognsforhandler Svend Aage Hasselstrøm, møbelhandler Johannes Linde og de bestukne politifolk i Krisepolitiet.

På grundlag af dagbogen følger Information i hælene på de to journalister, da de i november-december 1948 trængte ned i den københavnske underverden.

6 artikler i denne journal. Seneste 14. januar 2015. Første 29. december 2014.