Har vi råd til verdens dyreste uddannelsesstøtte?

Regeringen vil spare to milliarder kroner på en SU-reform. Det skal få unge hurtigere gennem systemet for at øge arbejdsudbuddet og få flere skatteindtægter. Effekten er dog usikker, og de unge kommer allerede gennem systemet hurtigere end for 10 år siden. Men er det ikke retfærdigt, at også de unge må bidrage med besparelser i en tid, hvor der også skæres i ydelser til kontanthjælpsmodtagere?

Regeringen vil spare to milliarder kroner på en SU-reform. Det skal få unge hurtigere gennem systemet for at øge arbejdsudbuddet og få flere skatteindtægter.

Der er dog ingen dokumenterede undersøgelser, der viser, hvilken effekt det vil have at skære ned på uddannelsesstøtten. Erfaringer med bonusordninger og SU-forringelser i Norge viser, at de studerende ikke kommer hurtigere gennem uddannelsessystemet.

Effekten vil i bedste fald være begrænset, for efterhånden er de studerende blevet hurtige til at gennemføre deres studier. I dag er danske unge således i gennemsnit et år yngre, når de bliver færdige i uddannelsessystemet, end for 10 år siden.

Dermed ligner det mere en umiddelbar spareøvelse end en langsigtet økonomisk plan. Men er det ikke retfærdigt, at også de unge må bidrage med besparelser i en tid, hvor der også skæres i ydelser til kontanthjælpsmodtagere?

25 artikler i denne journal. Seneste 12. februar 2013. Første 4. januar 2013.