Regeringen klar til at genindføre internetovervågning

»Der er ingen tvivl om, at oplysninger om teletrafik og internetdata er et effektivt instrument til bekæmpelse af alvorlige forbrydelser,« sagde Morten Bødskov i 2012. 900 milliarder oplysninger blev registreret i 2012. Heraf udgør internetdata 90 procent, men Justitsministeriet har kun fremlagt tre sager og ingen, der knytter sig til terror.

»Der er ingen tvivl om, at oplysninger om teletrafik og internetdata er et effektivt instrument til bekæmpelse af alvorlige forbrydelser,« sagde Morten Bødskov i 2012.

Resultaterne tyder dog ikke på det. I forbindelse med Terrorpakke II, blev internetudbyderne pålagt at overvåge danskernes tele- og internetkommunikation. 900 milliarder oplysninger blev registreret i 2012. 10 pct. af den trafik stammer fra logning af telefontrafik, og har flere gange vist sig anvendelig for politiet. De resterende 90 pct. knytter sig til overvågning af den daglige internettrafik, men Justitsministeriet har kun fremlagt tre sager og ingen, der knytter sig til terror. 

Eksperter har tidligere advaret mod proportionaliteten i at overvåge hele befolkningen uden begrundet mistanke, og udviklingen i vores internetvaner er allerede løbet fra lovgivningens intentioner. Emails registreres fx kun, hvis man er tilknyttet en hjemlig internetudbyder, men i dag kommunikerer de fleste gennem Facebook og Gmail, som ikke logges. Er truslen om terror uproportionel med den daglige overvågning af vores internettrafik, hvis politiet alligevel ikke bruger det til noget?

Information satte i foråret 2012 fokus på overvågningen i Danmark, der oftest foregår ved at myndigheder og virksomheder ved hjælp af overvågningskameraer og logning af data fra mobiltelefoner og internetforbindelser indsamler oplysninger om brugeres gøren og færden. Hvor denne journal fokuserer på internetlogning, er telelogningen dækket i journalen ‘Din telefon overvåger dine mindste skridt‘

17 artikler i denne journal. Seneste 31. januar 2016. Første 22. juli 2010.