Sandt og falsk om østeuropæiske velfærdsturister

Bekymringer om østeuropæeres velfærdsturisme har bred appel, og skylden er rettet mod EU, hvor der er valg til Europaparlamentet den 25. maj.

Østeuropæere vælter ind over grænsen, dumper lønnen på de danske byggepladser og nasser på den velfærdsstat, vi andre møjsommeligt har opbygget.

Disse bekymringer har bred appel, og skylden rettes mod EU, hvor der er valg til Europaparlamentet den 25. maj. Arbejdskraftens frie bevægelighed er et af kerneprincipperne i det europæiske projekt, men det er i stigende grad blevet en hæmsko for den folkelige opbakning til EU i en debat om velfærdsturisme.

Men strømmen af østeuropæere viser sig at trække mindre på de danske velfærdsydelser som dagpenge og kontanthjælp, end de betaler i skat. Desuden kommer de oftest for at arbejde. De melder sig i stigende grad ind i a-kasserne. 91 pct. af dem, der er på kontanthjælp, har været her i landet i mere end ét år. Og kun seks benyttede sig sidste år af muligheden for at optjene ret til danske dagpenge i udlandet, og Enhedslisten erkender nu, at de alligevel ikke har dokumentation for, at den danske børnecheck bliver brugt til social dumping.

23 artikler i denne journal. Seneste 2. maj 2014. Første 27. december 2013.