SF’s nedsmeltning

Det er slut med SF i regeringen og det er slut med Annette Vilhelmsen som partiformand. Profiler forlader partiet, som befinder sig i en krise dybere end nogensinde før

»SF står afklædt som et personlighedsforstyrret parti, der ikke kan finde balancen mellem beslutningsprocesserne inde i regeringsapparatet og idealerne blandt græsrødderne ude i baglandet.« Sådan beskrev Informations politiske kommentator, Lars Trier Mogensen, situationen i Socialistisk Folkeparti i en kommentar her på avisen.

Nu kan vi så konkludere, at salget af DONG til amerikanske Goldman Sachs blev det sidste søm i kisten for SF's deltagelse i regeringen. I samme ombæring har partiets formand Annette Vilhelmsen trukket sig. Hun var ellers udset til at trække regeringens politik i retning af noget, der mindede mere om klassisk folkesocialistisk politik, da hun overraskende blev valgt som ny formand for partiet i 2012. Det var hun ikke stærk nok til.

I halvandet år har der været spekulationer i SF's fremtid i regeringssamarbejdet. En lang række svære beslutninger har enten tvunget partiet til at give køb på vigtige mærkesager eller marginaliseret SF’s rolle i regeringen.

Det har kostet partiet et voldsomt fald i antallet af støtter og stemmer, og det stærke bagland har længe presset på for at sætte foden ned i forhold til Socialdemokraterne og Radikale Venstre.

Med Annette Vilhelmsens afgang som formand og partiets udtræden af regeringen, er alle bolde i luften for partiets fremtid. En ny formand vælges til et ekstraordinært landsmøde om en måned.

50 artikler i denne journal. Seneste 18. februar 2014. Første 21. januar 2014.
 • To af de centrale personer i SF's dramatiske opgør om salget af dele af Dong afviser, at de bærer noget ansvar for, at SF i sidste måned forlod regeringen.

  Trine Pertou og Karsten Hønge afviser, at de har et ansvar for, at SF måtte forlade regeringen efter Dong-sag
 • Ordførerposterne i kriseramte SF bliver fordelt på et møde i folketingsgruppen tirsdag, og ifølge DR sætter partiets nye formand, Pia Olsen Dyhr, sig også på posten som politisk ordfører.

  SF's nye formand sætter sig ifølge DR tungt på magten i partiet. Jonas Dahl står til at blive gruppeformand.
 • Kåring uden kamp

  Ved at vælge rollen som tilskuere til formandsvalget har opportunisterne reserveret muligheden for siden hen at kritisere spillet på banen. Vi stemte for formanden, javel, men vi stemte ikke for hendes politik
 • The comeback girl

  Pia Olsen Dyhr er både personligt og politisk vant til modgang. Nu skal hun som SF’s nye formand prøve at vende partiets modgang
  Der kom aldrig en modkandidat, så i går lå det fast, at Pia Olsen Dyhr bliver næste formand for SF. Her modtages hun med roser på Christiansborg af partifællen, lejreborgmester Mette Touborg.
 • Da Pia Olsen Dyhr (SF) i august blev præsenteret som transportminister, blev hun også præsenteret for det uundgåelige spørgsmål.

  Med Pia Olsen Dyhr som ny formand i SF er det en ægte mønsterbryder, der skal samle det splittede parti.
 • SF’er fra Vejle vil være formand: Vi skal have en debat

  Peter Andersen mener, det er forkert, når partitoppen ikke ønsker et kampvalg om formandsposten i SF
  Peter Andersen mener, det er forkert, når partitoppen ikke ønsker et kampvalg om formandsposten i SF
 • Hvem støtter Pia Olsen Dyhr?

  Jonas Dahl afviser, at han stiller op som formand i SF. Pia Olsen Dyhr er fortsat den eneste kandida
  Jonas Dahl afviser, at han stiller op som formand i SF. Pia Olsen Dyhr er fortsat den eneste kandidat
 • Efter en uges overvejelser har Pia Olsen Dyhr besluttet sig for at stille op som kandidat til SF's formandsvalg i næste måned.

  En af forhåndsfavoritterne til formandskabet i SF melder nu sit kandidatur ud. Flere SF-profiler bakker op.
 • Hvem vil være formand i SF?

  Ingen kandidat har endnu meldt sig til den ledige formandspost i SF. Men favoritfeltet er snævret ind til to bud: Pia Olsen Dyhr og Jonas Dahl. Begge overvejer deres position, men hvordan er deres styrker og svagheder?
  Ingen kandidat har endnu meldt sig til den ledige formandspost i SF. Men favoritfeltet er snævret ind til to bud: Pia Olsen Dyhr og Jonas Dahl. Begge overvejer deres position, men hvordan er deres styrker og svagheder?
 • SF's tidligere skatteminister Jonas Dahl har endnu ikke besluttet sig for, at han vil gå efter formandsposten i partiet, efter at Annette Vilhelmsen er trådt tilbage.

  Pia Olsen Dyhr og Jonas Dahl nævnes som oplagte kandidater til at være ny SF-leder. Men begge er i tvivl
 • Trine Pertou Mach ønsker ikke at være formand for SF. Det fastslår hun på vej ind til et gruppemøde i SF. Hun vil dog ikke afsløre, hvem hun så ønsker som formand.

  En af de stærke kvinder på venstrefløjen i SF meddeler nu, at hun ikke vil være formand for partiet
 • Tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn forlader SF og skifter til Socialdemokraterne.

  Det bekræfter Ole Sohn på Facebook.

  Endnu en tidligere minister forlader SF. Ole Sohn bekræfter, at han har meldt sig ind hos Socialdemokraterne
 • Tonen mellem de to fraktioner, som kæmper om linjen i det kriseramte SF, tegner til at blive hård og uforsonlig frem mod det ekstraordinære landsmøde i begyndelsen af marts, hvor afløseren for den afgående formand, Annette Vilhelmsen, skal findes.

  Pia Olsen Dyhr roser Jonas Dahl, men afviser tværtimod at udtale sig om Trine Pertou Machs evner som formand
 • Splittelsen i SF får endnu en af personerne i ledelsen til at smide håndklædet i ringen og melde sig ud af partiet.

  Leon Rix Iversen, der er medlem af SF's landsledelse og tidligere formand for SF Aarhus, melder sig ud af partiet, meddeler han på Facebook.

  SF mister en fremtrædende skikkelse fra baglandet. Leon Rix Iversen, medlem af landsledelsen, melder sig ud
 • Man skal ikke melde sig ind i SF, hvis man er en dårlig taber

  SF gjorde klogt i at træde ud af regeringen. For det ligger i partiets dna at være et protestparti. Nu kan SF blive SF igen
  For få år siden var der højt humør i SF, som her til valgfest i København i 2011. Siden er både stemningen og tilslutningen til partiet dalet markant
 • På dagen, hvor han må sige farvel som minister, stiller tidligere skatteminister Jonas Dahl (SF) sig bag SF's kollapsede regeringsprojekt.

  SF's mulige nye formand Jonas Dahl siger åbent, at han har været deprimeret og ked af det efter SF's exit
 • SF skal være glad for, at sidste uges drama, hvor partiet trak sig fra regeringen og adskillige profiler nedlagde deres hverv eller skiftede partibogen ud, ikke resulterede i et valg.

  Ny måling viser opbakning til SF på 3,1 procent. Det er den laveste tilslutning målt for SF af Voxmeter
 • ’SF er den sociale samvittighed på venstrefløjen’

  Efter kaotiske døgn i SF er Pia Olsen Dyhr klar til at se fremad. SF skal efter hendes opfattelse lægge pres på den regering, partiet lige har forladt, og så skal partiet være klar til at indgå kompromiser for at få indflydelse – i modsætning til Enhedslisten
  Efter kaotiske døgn i SF er Pia Olsen Dyhr klar til at se fremad. SF skal efter hendes opfattelse lægge pres på den regering, partiet lige har forladt, og så skal partiet være klar til at indgå kompromiser for at få indflydelse – i modsætning til Enhedslisten
 • Den seneste uge har danskerne været vidne til en politisk nedsmeltning i SF, men balladen i partiet får ikke SF's folketingskandidater til at genoverveje deres fremtid i partiet.

  28 ud af 35 SF-folketingskandidater siger, at de stadig vil stille op til næste valg trods den nuværende krise
 • Den næste formand for det kriseramte SF kommer ikke til at hedde Peter Westermann.

  Det fortæller han selv til Ritzau søndag.

  Peter Westermann, tidligere næstformand i SF, vil ikke gå efter formandsposten i partiet.
 • Hvis den røde fløj i SF vinder formandsvalget og trækker partiet i retning af Enhedslisten, kan det betyde et farvel til toppolitik for tidligere transportminister Pia Olsen Dyhr.

  Hvis den røde fløj vinder formandsvalget, vil Pia Olsen Dyhr tage sin fremtid i partiet op til overvejelse
 • Moralismens nederlag

  SF’s udtræden af regeringen afslører venstrefløjens dybe krise: den tvetydige holdning til marked og demokrati
  Siden murens fald har venstrefløjen været ude af stand til at vinde momentum, selv efter en kapitalistisk finanskrise. I stedet er venstrefløjen faldet tilbage i en moralisme, som i følge dagens kronikør er medårsag til SF’s nedsmeltning omkring salget af Dong. På billedet ses Ole Sohn (SF), der om nogen har været på en rejse siden østblokkens sammenbrud, og som for nyligt kaldte partiets splittelse for pinlig
 • Peter Westermann: SF valgte tragedien

  Det var en ’lose-lose situation’, da SF til sidst skulle vælge mellem DONG og regeringen. Men det giver kun mening, hvis politikerne lytter, mener SF’s nu tidligere næstformand, Peter Westermann
 • Ved en politisk skillevej

  Højre? Venstre? Lige ud? Eller bare ingen retning? SF skal have ny formand, men i hvilken retning har den nye formand mulighed for at trække partiet? Vi giver tre bud på SF’s politiske retning efter det kommende formandsskifte
  Højre? Venstre? Lige ud? Eller bare ingen retning? SF skal have ny formand, men i hvilken retning har den nye formand mulighed for at trække partiet? Vi giver tre bud på SF’s politiske retning efter det kommende formandsskifte
 • Faneflugten fra SF fortsætter efter partiets exit fra regeringen.

  Fredag eftermiddag meddeler afgående miljøminister Ida Auken på Facebook, at hun siger farvel til SF for i stedet at melde sig ind hos De Radikale.

  Endnu en SF-minister vender partiet ryggen. Ida Auken vil begynde forfra hos De Radikale
 • Elendigt. Mildest talt. Sådan beskriver SF's afgående skatteminister, Jonas Dahl, klimaet i SF efter, at partiets populære næstformand og borgmester i Lejre, Mette Touborg, fredag har valgt at trække sig fra sin post.

  Samarbejdsklimaet i SF er elendigt, siger Jonas Dahl efter, at partiets populære næstformand har trukket sig
 • Lejres borgmester, Mette Touborg, stopper som næstformand i SF. Det oplyser hun på Facebook.

  Dermed følger hun sin formand Annette Vilhelmsen, der torsdag annoncerede sin afgang som formand og samtidig trak SF ud af regeringen.

  Endnu en top-SF'er forlader sin post. Mette Touborg følger Annette Vilhelmsen ud af partitoppen.
 • Rygter ville vide, at tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn var parat til at forlade SF for at melde sig ind Socialdemokratiet, men det er ikke korrekt, siger Ole Sohn til Ritzau.

  Jeg er ikke på vej ud af SF for at melde sig ind i Socialdemokratiet, oplyser Ole Sohn
 • Et kompromis for meget

  ’SF har gjort en forskel’, lyder det fra Annette Vilhelmsen. Men hvad gik så galt for SF?
  Anette Vilhelmsen trak sig i går som partiformand, og SF trådte ud af regeringen. Selvom salget af DONG var dråben, startede SF’s krise langt tidligere, siger ekspert.
 • SF vælger ny formand på et ekstraordinært landsmøde den første weekend i marts (1.-2. marts). Det siger SF's næstformand, Mette Touborg (SF), efter et møde landsledelsen.

  Kandidaterne til formandsposten bliver offentliggjort 14. februar, meddeler Mette Touborg efter møde torsdag.
 • Sundhedsminister Astrid Krag skifter fra SF til Socialdemokraterne, oplyser hun på Facebook. Det sker få timer efter, at SF har meddelt, at partiet forlader regeringen på grund af intern splittelse omkring salget af en del af Dong.

  Nuværende sundhedsminister Astrid Krag skifter fra SF til Socialdemokraterne, oplyser hun på Facebook. Det står endnu ikke klart, om Astrid Krag kan fortsætte som sundhedsminister med sit partiskifte
 • Christiansborg vrimler med rygter om, hvem der bliver SF's nye formand efter Annette Vilhelmsen. Afgående transportminister Pia Olsen Dyhr er indtil videre favoritten, vurderer to politiske kommentatorer.

  Afgående transportminister Pia Olsen Dyhr er favorit til posten som SF's nye formand, vurderer kommentatorer
 • Det bliver ikke SF's borgmester i Lejre, der bliver ny formand for SF.

  Det fastslår Mette Touborg (SF), som ellers er blevet nævnt som et ungt håb, der måske kunne vende SF's svære situation efter Annette Vilhelmsens afgang.

  Hverken Lejres borgmester, Mette Touborg, eller ministrene Astrid Krag eller Ida Auken går efter formandspost
 • - Da jeg overtog formandsposten i SF, havde jeg en formodning om, at det ville blive en hård opgave. Jeg afslører nok ikke for meget ved at sige, at det blev det.

  SF er i dyb krise, erkender Vilhelmsen efter meddelelsen om, at hun træder tilbage og SF er ude af regeringen
 • SF forlader regeringen, Vilhelmsen går af

  SF forlader regeringen og Annette Vilhelmsen går af som formand efter et dramatisk døgn præget af Dong-salget
  Flere medlemmer af folketingsgruppen har gjort det klart, at de vil ikke vil respektere Annette Vilhelmsens krav om, at SF'erne siger ja til salg af Dong aktier til Goldman Sachs. Det er den udvikling, der nu får Annette Vilhelmsen til at tage konsekvensen og gå af
 • Selvydmygelsen er fuldendt

  SF er det første og vigtigste offer for den folkelige mistillid til regeringens udsalg af DONG Energy til Goldman Sachs: Det kriseramte parti har intet tilbage at gå på kompromis med
 • * Landsledelsen i SF beslutter onsdag aften efter et længere møde at gå med til at sige ja til at sælge en del af Dong Energy til amerikanske Goldman Sachs. Beslutningen får efterfølgende flere konsekvenser for SF.

  SF's gruppeformand, politiske ordfører og næstformand har forladt deres poster. Læs om partiets krise her.
 • SF's fungerende gruppeformand, Karina Lorentzen Dehnhardt, træder tilbage fra sin post i protest mod partiets ja til Dong-aftalen, skriver hun på Facebook.

  Endnu en SF'er forlader sit hverv, efter at partiet har sagt ja til kontroversielt Dong-salg
 • SF's politiske ordfører Lisbeth Bech Poulsen trækker sig som ordfører og fra sin post i finansudvalget efter partiets ja til Dong-aftale.

  Det skriver Politiken.

  Lisbeth Bech Poulsen trækker sig fra vigtige poster, efter at SF's landsledelse har sagt god for Dong-aftale.
 • Medlem af SF's landsledelse Henrik Brandt er fortsat imod Goldman Sachs' kapitalindsprøjtning i Dong Energy, men han vil alligevel bakke op om flertallet i partiets landsledelse, der agter at indgå aftalen.

  Det siger han efter et hasteindkaldt krisemøde i landsledelsen.

  I et demokratisk parti følger man flertallet, lyder det fra Henrik Brandt, efter at SF vil indgå Dong-aftale.
 • SF's formand Annette Vilhelmsen vandt afstemningen om SF's linje i Dong-sagen. Men sejren over de kritiske dele af partiets landsledelse kan vise sig at blive dyr.

  Annette Vilhelmsen mister en af sine nærmeste støtter fra formandsvalget. Peter Westermann går i protest.
 • Den rette til at genrejse SF?

  SF’s formand red den hidtil værste storm af, da hun sent til aften fik opbakning til at følge regeringens linje, men partiet står efter diskussionen af statens salg af en andel af Dong tilbage mere splittet end nogensinde. Flere tvivler på, at Annette Vilhelmsen er den rette leder
  SF’s formand red den hidtil værste storm af, da hun sent til aften fik opbakning til at følge regeringens linje, men partiet står efter diskussionen af statens salg af en andel af Dong tilbage mere splittet end nogensinde. Flere tvivler på, at Annette Vilhelmsen er den rette leder
 • Uret tikker i Dong-sagen, og nu prøver Enhedslisten (EL) sig med en sidste manøvre, som skal udsætte torsdagens beslutning om at lade den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs købe 19 procent af den danske energigigant, skriver Jyllands-Posten.

  Partiet håber, at socialdemokrater og SF'ere vil stemme ja til at tage en timeout i salgsprocessen af Dong.
 • Regeringens planer om at sælge dele af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har skabt voldsom debat internt i SF, hvor partiledelsen onsdag er indkaldt til krisemøde.

  SF er under internt pres inden møde mellem folketingsmedlemmerne og landsledelsen om omstridt salg af Dong.
 • DONG-salg udstiller SF’s krise

  Kritiske medlemmer af SF’s landsledelse indkalder til møde om salget af DONG. SF’s formand slår fast, at regeringsdeltagelse ikke er til diskussion
  Landsledelsesmødet – hvortil folketingsgruppens medlemmer også er inviteret – kommer, samtidig med, at SF’s folketingsmedlem Karsten Høng konkluderer, at partiet vil være bedst tjent med at trække sig ud af regeringen.  Annette Vilhelmsen afviser
 • Modstanden mod Dong-aftalen vokser i SF's egne rækker, og der bliver sat spørgsmålstegn ved partiets fortsatte deltagelse i regeringen.

  Politisk ordfører lover samlet SF-opbakning til Dong-aftale og afviser snak om at træde ud af regeringen.
 • SF's landsledelse og partiets folketingsmedlemmer er indkaldt til et ekstraordinært møde onsdag for at diskutere Dong-aftalen.

  På mødet skal SF'erne også diskutere, om partiet overhovedet skal fortsætte i regeringen, siger SF's folketingsmedlem Karsten Hønge til Ritzau.

  Debatten om Dong-salget fortsætter i SF, som har indkaldt til møde mellem landsledelsen og folketingsgruppen.
 • S erkender: Ingen aftale om, at Goldman Sachs betaler dansk skat

  Selvom Socialdemokraternes finansordfører flere gange har udtalt, at Goldman Sachs har lovet at betale dansk udbytteskat af sin investering i Dong Energy, så vil hverken Finansministeriet eller Goldman Sachs bekræfte den aftale. Jeg tog fejl, siger finansordføreren
  Jesper Petersen tog fejl, da han sagde, at Goldman Sachs har tilkendegivet, at de forventer at betale udbytteskat i Danmark
 • Salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har skabt voldsom intern uro og diskussioner blandt politikerne i regeringspartierne Socialdemokraterne og SF.

  Politisk kommentator Hans Engell: Dong-salg river og flår i Socialdemokraterne og SF - men salget er sikret.
 • ’Goldman Sachs er en virksomhed med en meget omdiskuteret fortid’

  Der er ingen modsætning mellem regeringens ønske om at sælge en del af DONG Energy til et Goldman Sachs-selskab i Luxembourg og kampen mod skattely, forsikrer SF’s politiske ordfører. Hun forstår godt, at aftalen skaber debat. Det har den også gjort i hendes parti
  ’Jeg kan godt forstå, at det er en sag, der optager mange mennesker. Den har også fyldt meget hos SF og hos mig. Goldman Sachs er en virksomhed med en meget omdiskuteret fortid. Det er en virksomhed, som mange har en holdning til,’ siger SF’s politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen.