Vestens monopol på den bløde magt er slut

Er kinesiske programmer i dansk radio og en arabisk TV-kanal i USA utidig propaganda, eller er det bare et tegn på, at vesten ikke længere har monopol på den bløde magt?

Under den kolde krig var det Radio Free Europe, der gennem æteren solgte drømme om frihed og velstand til de undertrykte østeuropæiske folk. Missionen var med blød magt at få nationer og folkefærd til at længes efter hellere end tvinges til Coca-Cola og ytringsfrihed.

Den kulturelle påvirkning flyder stadig stærkest fra vest mod øst, men billedet er langsomt ved at vende. I Kina vil kommunistpartiet gøre op med vestlige mediers monopol på at forme den internationale nyhedsagenda. Den arabiske nyhedskanal Al Jazeera lancerer snart en søsterkanal i USA og Tyrkiet er i dag et stærkere forbillede for unge i mellemøsten end de vestlige lande.

Brændpunkterne for den bløde globale magtkamp står i de internationale institutioner, i vækstøkonomierne, og i de ressourcestærke områder som f.eks. Grønland og Afrika. Kampen er både økonomisk og ideologisk. Det handler om vækst og samhandel, men er også en kamp om demokrati, menneskerettigheder og værdier. Den kamp har ikke længere vesten som entydig vinder. 

10 artikler i denne journal. Seneste 1. februar 2013. Første 15. januar 2013.