Tillæg

Rejser november 2017

Hvad fortæller mad om mennesker og steder? Vi taler med udenlandske kokke i Danmark om den hjemstavnsmad, de savner mest. Vi fortæller om maden som identitetsmarkør og og guider til navnebeskyttede egnsretter i Europa. Læs også om ny afrikansk kunst i Cape Town og slidte gamle pubber i London. Og kom med ud i den meditative stilhed på det norske højfjeld langt fra byens kværnen.

’Min første store madoplevelse var, da jeg fik abehjerne, som faktisk viste sig at være en rigtig fin smagsoplevelse’

Italien, Thailand, Havana eller Helsinki? Christian Gregersen, der netop har stået bag en trøffelfestival i Illum, København, er ikke i tvivl: Italiens delikatesser og duften af det thailandske køkken vil altid løbe med næseborenes opmærksomhed. Cuba og Finland er ikke uinteressante, men hvis maden er det vigtige, skal man vælge med smagsløgnene

’Jeg tror, at jeg altid har en lille kronisk hjemve indeni’

Når hun er hjemme, længes hun væk, og når hun er væk, længes hun hjem. Louise Kringelbach er romanaktuel med en historie, der tager udgangspunkt i en østtysk mand, der en dag satte sig i sin kajak og sejlede bort

Enkelte ting lægger man ikke mærke til, før de pludselig er væk

De uskarpe kanter i stormvejr og de første hvide drys på klippetoppene i det sene forår. Når man er vokset op i Lofoten, ser man først fjeldets detaljer og mærker dets tyngde, når man har forladt det

Vi er, hvad vi spiser

Gastronomi er en vigtig del af kulturen, sproget og den enkeltes identitet, fortæller sociolingvist Martha Sif Karrebæk, der forsker i, hvordan vi taler om ‘dansk mad’ og hvad maden betyder for vores nationale og regionale selvopfattelse

I Budapest viser gentrificeringen sig som graffiti og skudhuller i byens gamle arkitektur

Budapests blanding af storslået skønhed, lave priser og romantisk forfald tiltrækker millioner af besøgende, og i visse kvarterer har turismen ført til større velstand og lavere kriminalitet. Men den har også ført til huslejestigninger og boligspekulation – på en anden måde end i Barcelona og Berlin

Cape Town har fået sit første museum for moderne afrikansk kunst

Afrikansk kunst er på vej op i Afrika. Indrettet i en gammel silo på den arkitekttegnede havnepromenade skal det nye museum give kontinentets kunst en plads i byen og i verden. Digital kurator Gontse Mathabathe har store forventninger til sin nye arbejdsplads, Zeitz MOCAA

Nu taler de kolonialiserede om livet i de små stykker Danmark

En helt ny udstilling på Nationalmuseet skal fortælle Danmarks kolonihistorie med nye stemmer. I historieskrivningen bør en slavegjort africaribiers historie være det samme værd som en dansk embedsmands, lyder det fra udstillingens kurator

Der er intet i verden så stille som sne

For to generationer siden var langrendski nødvendige for at kunne overleve i vinterens snefyldte landskaber. I dag er langrend en undtagelse fra vores moderne liv og en mulighed for at meditere i bevægelse
Den døende engelske pub

Londons autentiske pubber trues af udvanding og undergang

Masseturisme, skyhøje ejendomspriser, kæde-strømlining, rygeforbud – Londons pubcrawling bliver til ørkenvandring

Mest læste

  1. Budapests blanding af storslået skønhed, lave priser og romantisk forfald tiltrækker millioner af besøgende, og i visse kvarterer har turismen ført til større velstand og lavere kriminalitet. Men den har også ført til huslejestigninger og boligspekulation – på en anden måde end i Barcelona og Berlin
  2. Gastronomi er en vigtig del af kulturen, sproget og den enkeltes identitet, fortæller sociolingvist Martha Sif Karrebæk, der forsker i, hvordan vi taler om ‘dansk mad’ og hvad maden betyder for vores nationale og regionale selvopfattelse
  3. En helt ny udstilling på Nationalmuseet skal fortælle Danmarks kolonihistorie med nye stemmer. I historieskrivningen bør en slavegjort africaribiers historie være det samme værd som en dansk embedsmands, lyder det fra udstillingens kurator
  4. For to generationer siden var langrendski nødvendige for at kunne overleve i vinterens snefyldte landskaber. I dag er langrend en undtagelse fra vores moderne liv og en mulighed for at meditere i bevægelse
  5. Italien, Thailand, Havana eller Helsinki? Christian Gregersen, der netop har stået bag en trøffelfestival i Illum, København, er ikke i tvivl: Italiens delikatesser og duften af det thailandske køkken vil altid løbe med næseborenes opmærksomhed. Cuba og Finland er ikke uinteressante, men hvis maden er det vigtige, skal man vælge med smagsløgnene
  6. Afrikansk kunst er på vej op i Afrika. Indrettet i en gammel silo på den arkitekttegnede havnepromenade skal det nye museum give kontinentets kunst en plads i byen og i verden. Digital kurator Gontse Mathabathe har store forventninger til sin nye arbejdsplads, Zeitz MOCAA