Nyhed
Læsetid: 1 min.

Roundup tæt på forbud

Verdens mest brugte ukrudtsmiddel kan blive forbudt, efter det er kommet frem, at midlet slår gavnlige insekter ihjel
Udland
14. oktober 1999

Det britiske tv-program Channel 4 News bragte tirsdag aften nyheden om, at verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, Roundup, er langt mere skadeligt for miljøet end hidtil antaget. Og det kan føre til, at Roundup og andre sprøjtegifte med aktivstoffet glyphosat – der især benyttes til gensplejsede afgrøder – forbydes i hele EU. Channel 4 har oplysningerne fra en ellers hemmeligholdt EU-rapport, hvori det fremgår, at glyphosat slår gavnlige insekter og edderkopper ihjel.

"Hvis Channel 4's oplysninger er korrekte, så ser det ud til, at EU-rapporten vil give udviklingen med gensplejsede afgrøder sit endelige dødsstød. Det er absolut glædeligt," siger civilingeniør Bo Normander fra miljøorganisationen NOAH.

Et eventuelt forbud vil især ramme den amerikansk baserede biotek-gigant Monsanto, der har Roundup som sin absolut vigtigste salgsvare.

Stor udbredelse

Midlet er ellers anset for at være langt mere skånsomt for miljøet end andre sprøjtemidler, og har derfor vundet stor udbredelse – også blandt danske landmænd og haveejere. Samtidig er midlet det eneste, der kan benyttes på langt de fleste gensplejsede afgrøder i verden. Gensplejset soya, majs og bomuld er netop gjort modstandsdygtige over for glyphosat, så de står uskadte tilbage, når marker sprøjtes mod ukrudt.

Det gælder også for den dansk-udviklede gensplejsede foderroe, der endnu kun har vokset på forsøgsmarker. Men i Europa, USA og Japan har forbruger- og miljøorganisationer sammen med en række forskere argumenteret mod udviklingen af sprøjtemiddels-afhængige afgrøder. Netop fordi sprøjtemidlerne kan vise sig skadelige for sundhed og miljø. Og med EU-rapporten kan de få yderligere vind i sejlene. "Vi håber på, at de videnskabelige facts nu er så omfattende, at et forbud mod glyphosat vil blive indført i nær fremtid," siger Bo Normander fra NOAH.

Channel 4 refererede ligeledes til nye svenske undersøgelser, der påviser en kræftrisiko ved glyphosat. EU har udarbejdet rapporten om Roundup som led i arbejdet med at samle alle godkendelser af sprøjtemidler under EU fremfor i nationalstaterne. Det lykkedes ikke onsdag at få en kommentar til EU-rapportens oplysninger fra Monsantos europæiske hovedkontor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her