Læsetid: 4 min.

Nu sætter det kristne højre normen

Den kristne højrefløj fremtræder i stadig mindre grad som ekstremister. Det er ikke, fordi de har modereret sig, men fordi de nu er med til at sætte normen, siger professor Linda Kintz
Udland
29. november 2002

(2. sektion) Interview Linda Kintz deltog for nylig i Christian Coalitions konvent i Washington D.C. Hun er professor i engelsk på University of Oregon og har fulgt den kristne højrefløjs udvikling siden dens opvækst i West Texas, kraftcenter for sydens bibelbælte og tillige hjemegn for præident George W. Bush. Efter at have deltaget i en række af Christian Coalitions årsmøder kunne hun konstatere en ny stemning i år: »Konventet havde faktisk færre deltagere end normalt. Men det er ikke, fordi den er på tilbagegang. Det er, fordi den har vundet. Den havde prominente deltagere som Tom DeLay (republikansk flertalsleder i kongressen, red.) og Jerusalems borgmester Ehud Olmert; George W. Bush sendte en videohilsen til forsamlingen, og de er stærkt repræsenterede i hans regering. Deres succes er grunden til, at de i år vendte blikket mod Israel; de er godt på vej til at få gennemført deres program i indenrigspolitikken. De føler sig vældig sikre. Selv om Bush viste et moderat ansigt udadtil under sin valgkamp, har han over for Christian Coalition aldrig lagt skjul på sine holdninger til for eksempel fri abort og homoseksuelles rettigheder,« noterer Kintz. Satans værk »Prædikanten Joyce Meyer, årets hovedtaler, sagde fra talerstolen, at adskillelsen mellem kirke og stat var satanisk. Hun talte desuden om, at vi lever i de sidste dage på jorden. Det er grunden til, at Christian Coalition har rettet opmærksomheden mod Israel. Ifølge deres apokalyptiske beretning skal jøderne besætte Jerusalem, før Kristus kan komme tilbage til jorden. Derfor vil de gerne hjælpe dem hjem. At jøderne derefter vil blive omvendt eller udslettet under apokalypsen er næste kapitel i samme beretning, men det råber evangelisterne ikke så højt om lige nu.« Det lyder langt ude. Men det værste, man kan gøre, er ifølge Linda Kintz at tro, at den kristne højrefløjs religiøse forankring blot er irrationel. »Ideologerne i bevægelsen er anti-intellektuelle i den forstand, at de er anti-elitære, men de er ikke anti-rationelle. De tror på den liberalistiske tankegang kombineret med en slags universel fornuft, der defineres som kristen. Definitionen på rationalitet bliver, at den reproducerer Jesu ord. Hvor den intellektuelle fornuft er kritisk, er dette fornuftsprojekt snarere bogstaveligt: Det handler om at afskaffe tvivlen. Det er en fobisk model: De tror på det amerikanske frie markeds- og igangsætterprojekt, der fører til bevægelighed og forstyrrelse, og opererer samtidig med en ideologi, der insisterer på stabilitet. Jo mere uro, desto større behov for at stå fast på idealer om familien, kirken og nationen,« siger Kintz. Genfødte Kintz betragter de konservatives erobring af flertallet i kongressen med Newt Gingrich i spidsen i ’94 som vendepunktet for USA’s kristne højrefløj. »Dens base er hos de evangeliske kristne, der som Bush betragter sig selv som genfødte, hvilket vil sige, at de har haft en personlig oplevelse af omvendelse og kontakt med Gud. Det er vigtigt for sammenkædningen af det kristne budskab med den amerikanske iværksætterånd: Det personlige initiativ er helligt, og USA, som er inkarnationen af det personlige initiativ, er Guds udvalgte land.« »I 80’erne mente evangelisterne, at religion og politik skulle holdes adskilt. Vendepunktet kom, da tv-prædikanten Pat Robertson stillede op som præsidentkandidat i 1988 og stiftede Christian Coalition i 1989. I stedet for passivt at afvente Kristi anden genkomst, skulle man nu aktivt hjælpe den på vej. Det er afgørende, at Robertson er tv-prædikant. De har fra starten været helt usædvanligt dygtige til at anvende medierne. Ud over private tv-stationer – først og fremmest Pat Robertsons Christian Broadcasting Network, der desuden sender programmer på regionale stationer over hele landet – internetressourcer og trykkevirksomhed, har de sponsoreret en række regionale universiteter og tænketanke, der producerer undersøgelser, skriver politiske programmer og træner nye kongresmedlemmer. På Christian Coalitions hjemmeside kan alle desuden hente vælgervejledning i, hvordan hver politiker har stemt i forhold til organisationens politik, og selv stemme derefter.« En postmoderne Gud »Derrida taler om Guds død i præmodernitetens klæder, og jeg tror, den fremvoksende kristne højrefløj i en vis grad har været overset, fordi den altid rationalistiske venstrefløj har forventet anti-moderne, anti-teknologiske, anti-rationalistiske reaktioner og ikke set, at bevægelsen er vokset direkte ud af postmoderniteten med kabel-tv, internet og ubegrænset mediekontakt.« – Men hvorfor er det netop nu, den kristne højrefløj har fået magt? »Religion og følelser har altid haft magt i USA. Mens europæisk tænkning er baseret på en filosofisk metafysik, udspringer amerikansk tænkning snarere af en religiøs. Desuden har USA altid været et anti-intellektuelt land, hvor talen og tanken er negativt kodet. Julia Kristeva kalder det en nonverbal kultur med John Wayne og George W. Bush som de tavse helte. Det, de evangeliske kristne har formået, er at re-maskulinisere religionen, som for eksempel ved organisationen Promise Keepers’ kæmpe stadionmøder i 90’erne, hvor mænd kunne vise følelser, græde og kramme hinanden i en kristen kontekst.« Bønnemorgenmad »Vi har en situation i dag, hvor den amerikanske præsident jævnligt deltager i prayer breakfasts med repræsentanter for den evangeliske kirke. Hvor vi har en justitsminister i John Ashcroft, der nok er vores mest ekstremistiske politiker overhovedet og blandt andet har udtalt, at han ikke tror på adskillelsen mellem stat og kirke – som han altså er den overordnede ansvarlige for. Og hvor en mand som den nye flertalsleder i kongressen, Tom DeLay, ikke tror på evolution. Når kristne grupper som Christian Coalition i mindre grad træder frem som ekstremister, er det, fordi de er med til at definere normen,« konkluderer Linda Kintz. WWW højrefløj.gud *Christian Coalition www.cc.org *The Heritage Foundation www.heritage.org *American Enterprise Institute: www.aei.org *The Cato Institute: www.cato.org *Newt Gingrich: www.newt.org *Joyce Meyer Ministries: www.joycemeyer.net *Pat Robertson: www.patrobertson.com *Christian Broadcasting Network: www.cbn.org *Promise Keepers: www.promisekeepers.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her