Læsetid: 4 min.

Skarp kritik af Bush

I et brev til USA’s præsident tager tidligere ambas-sadører skarpt afstand fra USA’s nye linje i Mellemøst- konflikten
Udland
5. maj 2004

BOSTON – I et skarpt formuleret brev til præsident George W. Bush tog 50 tidligere diplomater, regeringsembedsmænd og to eksgeneraler i går afstand fra den amerikanske regerings nylige opbakning til Israels plan om en ensidig tilbagetrækning fra Gaza-striben. Planen, som for nylig blev nedstemt af Likud-partiets vælgere, vil tillade Israel at beholde fem store bosættelser på Vestbredden. I et møde med ministerpræsident Ariel Sharon i sidste uge gav Bush sin velsignelse til denne løsning og sagde i et brev til israelerne, at USA også anerkender, at det er »urealistisk« at forestille sig, at palæstinensiske flygtninge i diasporaen nogensinde vil kunne vende tilbage til de hjem, de mistede efter krigen i 1948. Denne vending i amerikansk Mellemøst-politik er ifølge brevets initiativtagere i strid med flere FN-resolutioner og vil desuden »undergrave de fire stormagters køreplan for fred«. Men måske værst af alt, siger underskriverne, er konsekvensen, at USA ikke længere vil blive opfattet som en uhildet mægler i konflikten mellem israelere og palæstinensere. »Ved at undlade at inddrage palæstinenserne i forhandlingsprocessen og muligheden for oprettelsen af en palæstinensisk stat har De demonstreret, at USA ikke længere kan være en ligevægtig fredspartner,« skriver intiativtagerne til præsident Bush. Initiativgruppen hidrører fra en relativ ukendt tænketank American Educational Trust, som blev grundlagt i 1982 og siden har talt palæstinensernes sag i USA bl.a. ved at udgive et nyhedsbrev om Mellemøsten. Flere tidligere amerikanske ambassadører i arabiske lande tilhører tænketanken. I går var brevet ikke omtalt i amerikansk presse, kun i britiske medier. Et pressemøde blev ej heller dækket af tv-nyhedsstationer. I går afviste sikkerhedsrådgiver Condoleeza Rice i en tale til den jødiske organisation Anti-Defamation League, at Bush-regeringen har opgivet sine bestræbelser på at skabe en uafhængig palæstinensisk stat. Udenrigsminister Colin Powell mødte sine partnere i kvartetten – bestående af USA, EU, Rusland og Kina – i FN-regi i håbet om at genfinde et fælles fodslag. Ariel Sharon skulle i går mødes med Arbejderpartiets leder, Shimon Peres, for at drøfte situationen i landet, efter at Sharons bagland i Likud-partiet har afvist ministerpræsidentens plan om at rømme Gaza og beholde en række store Vestbreds-bosættelser. Dokumentation: Åbent brev til præsident Bush fra tidligere amerikanske diplomater Oversat af Niels Ivar Larsen Kære præsident Som tidligere diplomater i USA's tjeneste måtte vi hilse det velkomment, da 52 af vores britiske kolleger for nylig sendte et brev til preminister Tony Blair, hvori de kritiserede hans Mellemøstpolitik og anbefalede, at Storbritannien i højere grad gør sin indflydelse gældende over for USA. Som tidligere ledende medarbejdere i udenrigstjenesten er vi dybt bekymrede over USA's udenrigspolitik og internationale troværdighed. Vi er desuden dybt bekymrede over, at De den 14. april gav Deres opbakning til ministerpræsident Ariel Sharons unilaterale plan om at at tilsidesætte tre millioner palæstinenseres rettigheder, nægte de palæstinesiske flygtninge returret til deres hjemland og opretholde fem store ulovlige bosættelsesenklaver på det besatte Vestbredden. Denne plan strider imod de resolutioner fra FN's sikkerhedsråd, som forpligter Israel til at tilbagegive de besatte områder. Den lader hånt om de internationale love, der gør gældende, at de israelske bosættelser er ulovlige. Den underkender åbenlyst FN's sikkerhedsrådsresolution nr. 194 fra 1948, som fastslår de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres hjem eller modtage kompensation for tab af ejendom og værdier og bistand til at etablere sig i et værtsland, såfremt de måtte vælge dette. Den undergraver Køreplanen for Fred, således som Kvartetten, herunder USA, har formuleret den. Og endelig omstøder Sharons plan amerikanske udenrigspolitiske målsætninger, som har været gældende i årevis. Deres møde med Sharon fandt sted efter en række intensive forhandlingsrunder mellem israelere og amerikanere, som den palæstinensiske side var udelukket fra. Reelt har De og ministerpræsident Sharon konsekvent udelukket palæstinenserne fra nye fredsforhandlinger. Palæstinensernes tidligere informationsminister, Yassir Abed Rabbo, gav stemme til den reaktion, som var fremherskende verden over, da han udtalte: »Så vidt jeg kan se har USA's præsident i dag givet fredsprocessen dens dødstød«. Ved at lukke døren for fortsatte forhandlinger med palæstinenserne og udelukke muligheden for en fremtidig levedygtig palæstinensisk stat, har De leveret beviset på, at USA ikke en uvildig fredsforhandlingspartner. Dermed har De sat amerikanske diplomater, civile embedsmænd og militært personnel i oversøisk tjeneste i en uholdbar og sågar farlig position. Deres uforbeholdne støtte til Sharons udenomsretslige henrettelser, Israels Berlinmurs-lignende beskyttelsesvold, dets barske militære skridt i de besatte områder og nu Deres opbakning til Sharons unilaterale plan påfører vores land store omkostninger i form af dalende troværdighed, et skadet omdømme og færre venner. Det er ikke for sent igen at holde de amerikanske principper om retfærdighed og rimelighed i hævd i vores relationer til Mellemøstens befolkninger. Støt nye forhandlinger mellem palæstinenserne og israelerne og lad USA bistå disse som en sand og hæderlig mægler. En tilbagevenden til den hæderkronede amerikanske tradition for retfærdig hensyntagen vil kunne vende den tidevandsbølge af modvilje, som USA møder med i Europa og Mellemøsten – ja, selv i Irak. I betragtning af, at den israelsk-palæstinensiske konflikt udgør selve kernen i Mellemøstens problemer, vil hele regionen – og den øvrige verden – juble sammen med israelerne og palæstinenserne den dag myrderierne stopper, og der omsider opnås fred. Med højagtelse Andrew I. Killgore, ambassadør i Qatar, 1977-1980 Richard H. Curtiss, tidligere chefinspektør, U.S. Information Agency Colbert C. Held, forfatter, tidligere medarbejder i USA's udenrigstjeneste Thomas J. Carolan, generalkonsul i Istanbul, '88-'92 C. Edward Bernier, ambassaderåd i Islamabad, Pakistan Donald A. Kruse, konsul i Jerusalem Ambassador Edward L. Peck, tidligere missionschef i Irak og Mauretanien John Powell, administrativ rådgiver i Beirut, '75-'76 John Gunther Dean, tidligere ambassadør i Indien Greg Thielmann, leder af Office for Strategic Proliferation Military Affairs, Bureau of Intelligence and Research James Akins, ambassadør i Saudi-Arabien Talcott Seeyle, ambassadør i Syrien Eugene Bird, ambassaderåd i Saudi-Arabien Richard H. Nolte, ambassadør i Egypten Ray Close, Chief of Station i Jeddah, Saudi-Arabien 1971-1979 Shirl McArthur, handelsattaché, Bangkok

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her