Analyse
Læsetid: 4 min.

Nordkorea svirrer af mystiske kuprygter

Rygter om fjernelse af portrætter af Nordkoreas diktator, Kim Jong-il giver grobund for spekulationer
Udland
20. november 2004

De særeste rygter siver netop nu igennem bambustæppet langs 38. breddegrad. Portrætter af den leder, som indtil for ganske nylig blev hyldet i propagandaen som »menneskehedens sol«, pilles i denne tid ned fra offentlige bygninger i hovedstaden Pyongyang.
Stadig oftere er de statskontrollerede medier nu også begyndt at undlade at nævne alle hans hæderstitler i deres omtale af Kim Jong-il en forseelse, som tidligere ville have været at betragte som ren majestætsfornærmelse og blasfemi og have sendt de ansvarlige og deres chefer direkte i gulag.
I denne uvante atmosfære er det kun naturligt, at rygter om et forestående statskup er begyndt at svirre. Alligevel hælder de fleste politiske iagttagere til den vurdering, at Kim Jong-il fortsat sidder sikkert på magten.
Ingen andre end den 63-årige Kim selv kan have givet ordre til disse forandringer. Altså må de være tilsigtede. Af en eller anden grund ønsker Nordkoreas enehersker, der i et kvart århundrede har været kendt som 'Den Kære Leder' at nedtone personkulten omkring ham, som tidligere har overtrumfet endog den dyrkelse, som blev Stalin og Mao Zedong til del.
Forandringerne er ikke sket over en nat. En nordkoreansk diplomat i eksil hævder, at den første ordre om at skrue ned for diktatortilbedelsen blev givet allerede sidste år, men at ingen vovede at tage det første skridt af angst for, at det var et trick.

Personkult nedjusteret?

I august opdagede diplomater, at Kim Jong-ils portræt var fjernet fra udenrigsministeriet, kulturpaladset og enkelte andre prominente steder. Eftersom billederne rutinemæssigt udskiftes hver 5. – 7 år, varede det tre måneder, før man indså, at det aldrig var meningen, at de skulle sættes op igen.
I et så hemmelighedsfuldt hierarkisk diktatur som Nordkorea kan selv den mindste nuance i sprogbrug og handling have omfattende politiske implikationer, og mange analytikere er lige nu i færd med at gruble over, hvad der kan være på færde.
Er det noget, som er iværksat af hæren, af arbejderpartiet eller af 'Familien'? Er Kim Jong-il blevet udmanøvreret af rivaler? Har han frivilligt slækket sit greb om magten? Diagnosen vanskeliggøres af, at rapporter fra iagttagere i Beijing, Seoul og Tokyo modsiger hinanden.
En 'nedjustering' af personkulten kan indebære store risici: På sigt kan det stimulere fremvæksten af utilfredse, selvrådige generaler.
At Kim skulle være blevet ramt af en pludselig erkendelse af, at propagandaen har gjort ham 'alt for stor', anses for udelukket. Ydmyghed har ingen plads i hans grotesk opblæste ego. En kombination af tre årsager – landets kolossale problemer, behovet for et nyt image og tronfølgerspørgsmålet – forekommer mere troværdigt.
Nordkoreas problemer har vokset sig enorme i Kims tid. Millioner sulter, og flere af hans økonomiske beslutninger er blevet så upopulære, at han muligvis ønsker at nedtone sit ansvar. Tilløb til uroligheder er der dog ikke tegn på.
Men genvalget af præsident Bush – et chok for Pyongyang – og kravet om nuklear afrustning har skabt behov for en lavere profil og et nyt image. Etiketten 'Ondskabens akse' og kravene om skrotning af kernevåben har internationalt gjort personkulten til en stadig tungere byrde for Kim.

Tronfølgerspørgsmålet

Forandringerne giver også de første signaler om tronfølgerspørgsmålet inden for Kim-dynastiet, og det sker blot få måneder efter, at 'Den Kære Leder' er blevet ramt af »sit livs sorg«. Intet har officielt været fremme, men det står klart, at hans hustru eller elskerinde – det vides ikke, om de var gift – for nylig døde af brystcancer, efter at være blevet behandlet på et sygehus i Paris. Bekræftelsen kom pr. flyfragt i form af en eksklusiv fransk kiste.
Ko Young-hee, 51 år, tidligere danserinde og kendt for sin skønhed, var mor til to af Kims tre sønner – Kim Young-chul, 23, og Kim Jong-un, 18 – havde titel af 'Omonim' – den højtærede Moder.
Det er næppe nogensinde faldet Kim Jong-il ind at gå af. Derimod vil han givetvis gerne give sin efterfølger, hvad han selv fik af sin far: 15 år til at vokse i de guddommelige klæder.
Tanken om at have tre portrætter på vægplakaterne i det ganske land kan have været for meget. Men dynastiets for længst afdøde patriark er så vigtig som nogensinde.
Faderen Kim Il-sung blev håndplukket af Stalin og af statspropagandaen ophøjet til det guerilla-geni, som besejrede den kejserlige japanske hær og befriede Korea i 1945. Legenden fik senere rent ud religiøse overtoner – Kim Il-sung blev ikke blot gjort til en Gud, men til selve universets sol.
Det var Kim Jong-il, som gjorde kimilsungismen til statsreligion. Uden beskyttelsen af farens helteglorie ville han fremstå som en politisk pygmæ.
Elskerinden Ko Younghees død komplicerer magtkampen i landets førstefamilie. Den ældste søn, Kim Jong-nam (33) – han blev født af førstehustruen Song Hye-rim, som døde i Moskva i 2002 – har størst erfaring og kan endnu komme tilbage trods den fornedrelse han udsattes for sidste år, da han blev pågrebet på vej til Disneyland i Tokyo med et forfalsket pas.
Der findes også en fjerde prætendent i magtkampen – nemlig sønnen af Kims eneste overlevende søster, Kim Kyung-hee, som er Nordkoreas mægtigste kvinde. Men hans navn kendes endnu ikke uden for de paladsmure, bag hvilke intrigerne og mystikken udspiller sig.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her