Læsetid: 1 min.

Bush tager imod Abdullah

Udland
26. april 2005

Hvad enten USA bryder sig om Saudi-Arabien eller ej, så spiller det store land ved Golfen en vigtig rolle for amerikanerne, både når det drejer sig om kampen mod terrorisme og olieforsyningen.

Selv om USA siden terrorattentaterne i Washington og New York den 11. september 2001 har ligget i krig mod terrorisme, er den saudiarabiske kronprins Abdullah alligevel gæst på USA's præsident, George Bush' farm i Crawford i Texas, og det er ikke alle udenlandske ledere, der får den ære.

Men kronprins Abdullah er ikke hvem som helst. Godt nok var 19 af de 15 terrorister, der begik attentaterne i 2001, saudiarabere, og det samme er Osama bin laden. Men Saudi-Arabien kæmper selv mod Osama bin Ladens al-Qaeda, der vil fjerne monarkiet i Riyadh, og som sådan er Bush og Abdullah allierede.

Kampen mod terrorisme var også blandt emnerne på den uofficielle dagsorden, som Bush og Abdullah skulle igennem på Crawfordmødet sent i går (dansk tid).

Det ventedes, at Bush ville rose Saudi-Arabien for at slå hårdt ned på terrorisme, og det ventedes også, at et andet velkendt spørgsmål skulle drøftes, nemlig de høje oliepriser.

Saudi-Arabien er verdens største olieeksportør, og som resten af den vestlige verden slås USA også med høje oliepriser. De amerikanske forbrugere bliver stadig mere utilfredse med prisen for at tanke en firehjulstrækker op, og iagttagere regnede med, at præsident Bush ville søge at presse på for at få saudierne til at få Organisationen af Olieeksporterende Lande (OPEC) til at sende mere olie på markedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her