Nyhed
Læsetid: 2 min.

Blodig dag i Irak

Irak oplevede endnu en blodig weekend med 15 selvmordsattentater alene i Bagdad. Over 100 mennesker dræbt
Udland
18. juli 2005

Chokerede indbyggere i byen Musayyib lidt syd for den irakiske hovedstad, Bagdad, var i går i gang med det ubehagelige oprydningsarbejde på det centrale torv.
Det var her, at en selvmordsterrorist lørdag aften sprængte sig selv i luften ved siden af en tankbil og en moske. De første dødstal efter udåden lød på 20, så blev det over 50.
I går formiddag sagde politiet, at 61 mennesker var blevet dræbt, inden hospitaler kunne fortælle, at det rystende høje dødstal ligger på 98. 75 sårede var da stadig under behandling, og 19 af dem var hårdt sårede. Det var det mest dødbringende attentat i Irak, siden den shia- og kurdisk-dominerede regering trådte til i april. Og det er det mest omfattende attentat siden februar, da 125 mennesker blev dræbt af en bilbombe i Hilla - også syd for Bagdad. Irakerne fik imidlertid ingen ro efter tragedien lørdag aften. I går morges fortsatte oprørerne deres bombekampagne. Bagdad blev ramt af tre selvmordsattentater, der var rettet mod politifolk. Oplysningerne om antallet af dræbte var usikre. Nogle talte om fire dræbte, andre om syv. Det britiske nyhedsbureau Reuters skrev i går eftermiddag, at hovedstaden i de forgange 48 timer blev ramt af omkring 15 selvmordsbomber.

'En sort dag'

"Dette er en sort dag for byens historie," konstaterede Musayyibs politichef, Yas Khudayr.
Byens indbyggere var langt fra tilfredse med politichefen og hans folks arbejde, og vrede indbyggere samlede sig uden for offentlige bygninger i den centrale del af Musayyib, hvor flammer fra eksplosionen havde sat deres præg på murværket. "Politiet havde forbudt lastbiler at komme ind i Musayyib. Alligevel kom der en tankbil herind. Det er en forbrydelse. Alle politifolk er agenter (for oprørerne. red.)," råbte en mand. Imens var der møde i parlamentet i Bagdad, og her fik regeringen læst og påskrevet for den manglende sikkerhed. Der var opfordringer til at etablere lokale militser til at overtage arbejdet fra politi og soldater. Parlamentet opfordrede også til, at landet onsdag middag holder et minuts stilhed til minde om de mange dræbte ved attentatet lørdag aften samt de 32 mennesker, de fleste børn, der blev dræbt af en bilbombe i Bagdad i onsdags.ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her