Læsetid: 2 min.

Tyrkiet skærper sikkerhedeni turistområderne

Efterforskere er gået i gang med en detaljeret undersøgelse af vraget af den minibus, der lørdag blev sprængt i luften på feriestedet Kusadasi. Fem mennesker, tre tyrkiske statsborgere samt en britisk og en irsk turist, blev dræbt
Udland
18. juli 2005

I Kusadasi var der i går en trykket stemning blandt både lokale og turister. De normalt travle gader var roligere end normalt, efter at Kusadasi blev mål for det andet angreb på turistmål i landet på mindre end en uge.

Forrige søndag eksploderede en bombe i Cesme, hvor 20 blev såret.

En tyrkisk avis skriver, at den kurdiske gruppe TAK har taget skylden for attentatet, men det er ikke blevet bekræftet af myndighederne. Gruppen har også taget skylden for Cesme-bomben og flere andre bombesprængninger tidligere i år.

Den britiske ambassadør i Tyrkiet, Peter Westmacott, besøgte i går sårede på et hospital, og han sagde til BBC, at de tyrkiske myndigheder mener, at Kurdistans Arbejderparti (PKK) står bag terrorangrebet.

PKK fordømmer

En højtstående repræsentant for PKK har imidlertid fordømt angrebet i en erklæring.

"Alle er bange. Ingen vil gå på gaderne. Der er ikke mange mennesker ude," sagde den 26-årige tyrkiske sygeplejerske Ipek Onturkler, der er på ferie i Kusadasi.

Bomben eksploderede i en minibus i Kusadasi. Ud over de fem dræbte blev 13 mennesker såret, fem af dem briter.

De første oplysninger efter attentatet talte om, at bomben kunne være udløst af en kvindelig selvmordsterrorist, men embedsmænd sagde i går, at det er mere sandsynligt, at der var placeret en bombe i eller på bilen.

Provinsguvernør Mustafa Malay sagde, at der er ankommet et hold bombeeksperter til Kusadasi, hvor de nu er i gang med at undersøge resterne af minibussen. Det tyder på, at der er brugt plastisk sprængstof af typen C-4, sagde guvernøren.

Populært feriemål

Imens er politiet rykket ud i Tyrkiets mange ferieområder, hvor de forsøger at holde et våbent øje med eventuelle bomber. Der holdes skarpt øje med biler, som ankommer til eller forlader feriebyerne.

Kusadasi ligger omkring 70 kilometer fra havnebyen Izmir og er et populært feriemål for både tyrkiske og udenlandske turister.

Gruppen TAK, Kurdistans Befrielseshøge, har ifølge avisen Hurriyet taget skylden for bomben. TAK er en militant gruppe, der sættes i forbindelse med PKK.

På det seneste har TAK optrappet bombeterror mod byer og turistområder.

PKK indledte i 1984 en væbnet kamp mod den tyrkiske stat i kampen for et kurdisk hjemland i den sydøstlige del af Tyrkiet. Flere end 30.000 mennesker, de fleste kurdere, er siden da blevet dræbt i konflikten.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her