Læsetid: 1 min.

Bittersødt jubilæum i Polen

Udland
19. august 2005

I Polen ved enhver, at begyndelsen til kommunismens fald skete 14. august 1980 på skibsværftet i Gdansk, da tre arbejdere kaldte til strejke i protest mod fyringen af en kollega. En anden fyret arbejder, 36-årige Lech Walesa, sluttede sig til de strejkende og overtog ledelsen i den fremspirende arbejderbevægelse, Solidarnosc (Solidaritet) – den første frie fagforening bag Jerntæppet. Arbejderopstanden bredte sig i de følgende måneder til andre virksomheder og blev til en generel protest mod ufrihed og dårlige levevikår i Polen, indtil militæret knuste den. Men 16 måneders håb blev det til, og næsten 10 mio. polakker (ud af en befolkning på 38 mio) meldte sig ind i Solidarnosc, og revolten blev afgørende for den proces, som i 1989 mundede ud i Berlinmurens fald. I disse dage fejrer Polen Solidarnoscs 25-års-jubilæum med et væld af udstillinger og mindefestligheder, der kulminerer 31. august – datoen for Solidarnoscs stiftelse – i Gdansk. Flere ’ældre statsmænd’, deriblandt George Bush Senior, og datidens østeuropæiske dissidenter, deriblandt Vaclav Havel, deltager.
Solidarnoscs gamle frontkæmpere ser dog med blandede følelser på jubilæet: »Politisk var det en sejr – Polen fik frihed og demokrati og en plads i Europa,« siger Solidarnoscs næstformand, Jerzy Borowczak, til Libération. »Men de sociale og økonomiske forandringer har givet os en arbejdsløshed på 19 procent, og mange polske familier må leve under fattigdomsgrænsen. Jeg forstår godt, hvorfor mange polske arbejdere ikke vil deltage i festlighederne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her