Nyhed
Læsetid: 4 min.

Bush anklages for orkanen

Tonen er blevet hård i debatten om USA's eget ansvar for et energiforbrug, der fører til mere ødelæggende orkaner
Udland
3. september 2005

Nerverne er på højkant i den internationale klimadebat. Mens paven beder for ofrene i New Orleans og statsoverhoveder fra Dronning Elizabeth til Hu Jintao udtrykker deres medfølelse, har diskussionen om USA's eget ansvar for global opvarmning og ekstremt vejr antaget en næsten hadsk tone.

"Vores videnskabsmænd siger, at der ikke er nogen forbindelse (mellem orkanen Katrina og drivhuseffekten, red.). Jeg vil holde mig til deres information," siger Harlan Watson, den øverste ansvarlige for Bush-regeringens internationale klimapolitik.

Tysklands miljøminister Jürgen Trittin skrev allerede tirsdag i avisen Frankfurter Rundschau: "Den amerikanske præsident lukker sine øjne for de økonomiske og menneskelige ødelæggelser, der påføres hans land og verdensøkonomien af naturkatastrofer som Katrina, fordi man negligerer beskyttelsen af klimaet. Når hovedkvarteret for klimaforurening engang kommer til fornuft, må det internationale samfund give dem en hånd med et udførligt forslag til den fremtidige beskyttelse af klimaet. Den tyske regering står til rådighed."

Mange udlagde det som en kynisk udnyttelse af situationen.

"Efter katastrofen kom røverierne, den uundgåelige udnyttelse af elendigheden. Og så kom den forudsigelige udnyttelse af tragedien til politiske formål, en slags intellektuelt røveri," skriver klulummisten Gerard Baker i avisen Irish Independent.

Han skildrer Jürgen Trittin og hans meningsfæller som intellektuelle røvere, der har travlt med at rage halve sandheder og falske analyser ned fra hylderne for at fremme deres egen dagsorden, den globale opvarmning.

Intet bevis

Der er intet bevis, hverken for flere tropiske orkaner eller mere intense orkaner som følge af den globale opvarmning, siger Gerard Baker. Han henviser til forskeren Roger Pielke ved Colorado Universitet og den seneste sammenfattende rapport fra FN's internationale klimapanel, 2001.

Det er korrekt at der blev observeret flere tropiske storme i Atlanten og Caraibien i første del af 1900-tallet. På den baggrund konstaterede FN's klimapanel, at antallet ikke er steget, forklarer Jens Hesselbjerg Christensen, Danmarks Meteorologiske Institut. Men siden da har man fået målinger, der også kan sammenligne stormenes styrke, omfang og varighed. Den internationalt anerkendte forsker Kerry Emanuel fra Massachussetts Institute of Technology har derfor været i stand til at lave et indeks for stormenes ødelæggende kraft. I sin undersøgelse, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Nature, påviser han, at intensiteten, omfanget og varigheden tilsammen næsten er fordoblet i løbet af de seneste 30 år.

Videnskabeligt forsigtig

Det svarer helt til den generelle teori, der er almindelig anerkendt blandt alle klimaforskere: At stigende temperaturer i luften og havet fører til mere heftigt, ekstremt vejr.

Selv siger Kerry Emanuel, ligesom alle andre seriøse klimaforskere, at selv om vi må forvente mere ekstreme storme som følge af den menneskeskabte opvarmning, kan man ikke sige, at der er en direkte forbindelse mellem den globale opvarmning og stormen Katrina. Den kom nemlig som del af en naturlig variation, der har været i gang siden 1995, understreger han i den britiske avis The Independent.

Trittins kommentar blev skrevet før omfanget af katastrofen i New Orleans var kendt. Karsten Voigt i det tyske udenrigsministerium beklager timingen, men ikke indholdet i Trittins udtalelser.

Konservativ støtte

Den konservative politiker Gerda Hasselfeldt, der anses for topkandidat til miljøministeriet, hvis de kristelige demokrater vinder valget den 18. september, sagde i går til Reuters, at hun også mener, den menneskeskabte klimaforandring har gjort ødelæggelserne på den amerikanske Golfkyst værre. Hun efterlyste et bedre samarbejde med USA om at begrænse det globale udslip af drivhusgasser. "Men det kan vi ikke opnå ved at fornærme dem," tilføjede hun.

I USA siger forskningscenteret NOAA, den institution, der har størst viden om de tropiske Atlanterhavsorkaner, at de forventer yderligere 12 storme i år, heraf fire af de kraftigste.

"Dette år kan meget vel blive den mest aktive sæson for Atlanterhavsorkaner vi har set. Og det vil i hvert fald blive den niende sæson i 11 år, som er over gennemsnit," siger general David L. Johnson, lederen af NOAA's varslingsafdeling.

Robert F. Kennedy Junior satte sindene i bevægelse, da han skrev i en blog på webstedet huffingtonpost: "Vores destruktive afhængighed af olie har skænket os en katastrofal krig i Mellemøsten. Og nu giver Katrina nationen et glimt af det kaotiske klima, vi giver i arv til vores børn."

På grund af orkanen er 90 procent af den amerikanske olieudvinding i Den Mexicanske Golf sat i stå. Mindst 20 olieplatforme er ødelagt, 10 olieraffinaderier er lukket og to store rørledninger delvis ude af drift.

Køb en cykel nu

Resultat: Lukkede benzintanke, lange køer foran de åbne og stærkt svingende benzinpriser.

Præsident Bush opfordrede fredag amerikanerne til at spare på benzinen de næste to uger og lade være med at købe benzin, hvis de ikke behøver. At dømme efter reportagen i Washington Post var virkningen nærmest den modsatte: Folk skyndte sig at fylde tanken af frygt for at løbe tør. Visse steder blev benzinprisen fordoblet på mindre end et døgn. Europæiske tankskibe er i hast blevet omdirigeret til amerikanske havne og de amerikanske miljøkrav er midlertidigt lempet for at få mere benzin ud til tankstationerne.

"Kunderne er vrede. De siger, det ender med, at de bliver nødt til at cykle," siger Mary Ellen Hauffman, der arbejder på BP-stationen i Leesburg til Washington Post. "Mit råd: Gør det nu."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her