Læsetid: 3 min.

Glæde over fredspris til ElBaradei

Overvejende positive reaktioner på Nobelkomitéens valg af egyptiske ElBaradei
8. oktober 2005

Der var få kritiske røster, men mange lykønskninger og positive ord til årets vinder af Nobels Fredspris.

Nobelkomitéens tildeling af årets fredspris til Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) og dets leder, Mohamed ElBaradei, fredag har afstedkommet overvejende positive kommentarer fra en lang række politikere og diplomater verden over, men der har også lydt kritiske røster ind imellem.

FN's Generalsekretær, Kofi Annan, glæder sig over valget.

"Jeg ønsker ham og alle agenturets medarbejdere tillykke med deres bidrag til verdensfreden. Prisen er en velkommen påmindelse om det akutte behov for fremskridt i forholdet til ikkespredning og nedrustning på et tidspunkt, da masseødelæggelsesvåben fortsat er en alvorlig fare for os alle," sagde Kofi Annan.

USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, benyttede også lejligheden fredag til at ønske IAEA og Mohamed ElBaradei tillykke med fredsprisen. Hun betegnede prisen som "en velfortjent hædersbevisning" til IAEA."

Begejstret Blix

Tidligere chef for IAEA, den svenske topdiplomat Hans Blix, var fredag også meget tilfreds med Nobelkomiteens valg af årets prismodtager.

"Det understreger den rolle, IAEA har og i stigende grad har fået, når det gælder om at forhindre spredningen af atomvåben," sagde Hans Blix, der er en stor beundrer af sin efterfølger, Mohamed ElBaradei.

"Dette styrker ElBaradeis stilling yderligere. Han har hele tiden handlet uafhængigt og professionelt," sagde den svenske diplomat og tilføjede:

"Prisen kan også betragtes som en belønning for den retning, vi fælles har stræbt efter. Mohamed ElBaradei arbejdede for mig, da jeg var IAEA-chef, og det var mig, der ansatte ham i sin tid."

Mest aktuelt for IAEA i dag er diskussionen om Irans atomvåbenprogram, påpegede Blix. I det arbejde er det vigtigt at fortsætte med de professionelle og selvstændige undersøgelser, som præger IAEA, fremhævede Blix.

Også Finlands tidligere præsident, Martti Ahtisaari, der selv var en af hovedfavoritterne til at modtage fredsprisen for sit arbejde som fredsmægler, hyldede prismodtagerne.

"Et usædvanligt godt valg. IAEA udfører et ekstremt godt stykke arbejde," sagde Ahtisaari.

Norges udenrigsminister, Jan Petersen, var også overordentlig tilfreds med Nobelkomitéens valg.

"Mohamed ElBaradei er en mand af høj integritet, og han har altid søgt at opnå resultater gennem forhandling. Det så vi tydeligt i tiden op til Irak-krigen, da han til det sidste insisterede på, at våbeninspektørerne skulle fortsætte deres arbejde," sagde Petersen.

Greenpeace, derimod, finder det problematisk, at Mohamed ElBaradei og Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) er blevet tildelt Nobels Fredspris, selvom ElBaradei i de senere år har spillet en positiv rolle i forbindelse med Irak-krigen og kampen for et atomvåbenfrit Mellemøsten.

"Greenpeace håber, at denne pris vil anspore til en tiltrængt diskussion af IAEA's dobbeltrolle. Kan man både være verdens atomvagthund og samtidig en førende atomkraftpusher? Promovering af civil atomkraft må fjernes fra IAEA, så agenturet kan koncentrere sig om at forhindre spredning af atomvåbenteknologi," siger Jan Vande Putte fra Greenpeace International.

Upartisk diplomati

Herhjemme udtrykte udenrigsminister Per Stig Møller (K) ligeledes begejstring for valget af ElBaradei:

"Nobelkomitéens valg understreger nødvendigheden af et stærkt IAEA, som kan bidrage til at forhindre, at flere lande - eller terrorister - erhverver sig atomvåben. De lande, som ikke samarbejder tilstrækkeligt med IAEA, bør notere sig dette utvetydige signal fra Nobelkomitéen," siger Per Stig Møller.

Egyptiske ElBaradei har en uddannelse som jurist bag sig. Faderen var en højtstående advokat, og unge Mohamed startede med at tage en juragrad fra Kairos universitet i 1962. Den blev i 1974 suppleret med en dr.jur.-grad fra New York University.

Fra 1964 steg han i graderne i Egyptens udenrigsministerium, men hoppede i 1980 over og blev FN-jurist i New York. Fra 1984 blev han medlem af IAEA's sekretariat, hvor han steg i graderne, blev chefjurist og til sidst generaldirektør.

ElBaradei tager denne pris som udtryk for verdenssamfundets ønske om, at han og IAEA skal fortsætte arbejdet efter retningslinjerne - upartiskhed, grundighed, diplomati. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu