Læsetid: 1 min.

Mindst 60 dræbt under oprør i Kaukasus

Mindst 60 personer blev torsdag dræbt, da formodede tjetjenske oprørere angreb russiske regeringsbygninger i Nordkaukasus
Udland
14. oktober 2005

Formodede tjetjenske oprørere gennemførte i går morges et angreb på regeringsbygninger i byen Naltjik i den overvejende muslimske region Kabardino-Balkarien i Nordkaukasus ikke langt fra Tjetjenien.

Cirka 150 oprørere indledte angrebet kort efter daggry, men blev hurtigt mødt af russiske sikkerhedsstyrker. Under de efterfølgende skyderier blev 50 oprørere og mellem 10 og 12 lokale betjente dræbt, oplyste russiske militærkilder. Desuden blev 64 andre personer såret.

Russiske radiostationer rapporterede, at op mod 20 russiske soldater blev dræbt, men oplysningerne er ikke bekræftet officielt.

Angrebet kommer efter flere ligende blodige sammenstød i regionen og sår alvorlig tvivl om den russiske ledelses påstand om, at den har kontrol med udviklingen i det urolige Kaukasus.

Præsident Vladimir Putin gav i går hæren ordre til at omringe Naltjik i et forsøg på at nedkæmpe oprørerne, der også tog flere gidsler i byens politistation.

"Præsidenten har givet ordre til at afspærre hele byen og soldaterne ordre til at dræbe alle bevæbnede oprørere, der sætter sig op imod hæren og politiet," sagde indenrigsminister Aleksander Tjekalin ifølge nyhedsbureauet Interfax.

"Enhver, der med våben modsætter sig anvisninger fra ordensmagten, vil blive skudt," sagde indenrigsministeren.

Tjetjenere bag

Tjetjenske oprørere meddelte, at de stod bag angrebet sammen med en lokal muslimsk gruppe.

"Styrker fra Kaukasus-Fronten - en enhed af den Tjetjenske Republiks Væbnede Styrker - trængte ind i byen, med støtte fra angrebsbrigader fra Kabardino-Balkarien Jarmuk," hed det i en erklæring på en hjemmeside for oprørerne.

Ifølge rapporter blev et politihovedkvarter og flere regeringsbygninger angrebet, og der opstod sammenstød flere steder i byens gader. Efter at sikkerhedsstyrkerne blev sat ind imod de bevæbnede mænd, opfordrede politiet indbyggere i nogle områder af byen til at forlade deres hjem.

"Der er ingen angreb i byen lige nu. Banditterne, der angreb politistationen og andre bygninger, er stort set blevet fjernet," sagde den russiske udsending i regionen, Dimitrij Kosak.

Det var i går endnu uklart, om civile omkom under skyderierne.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her