Læsetid: 2 min.

Polens præsidentvalg skal igennem ny valgrunde

Tusk fik flest stemmer ved gårsdagens præsidentvalg i Polen, men ikke nok til at undgå en ny valgrunde
10. oktober 2005

WARSZAWA - Donald Tusk fra Polens borgerligt liberale parti Borgerplatform (PO) har slået sin hovedrival, den konservative Lech Kaczynski, i det polske præsidentvalg i går men fik - som ventet - ikke tilstrækkeligt med stemmer til at blive valgt i første runde, viser exitpolls.

Tusk har fået ca. 38,5 pct. af de afgivne stemmer, mens Kaczynski fra partiet Lov og Retfærdighed (PIS) fik mellem 32 og 33 pct. af stemmerne, viser de exitpolls, der blev offentliggjort, da valgstederne lukkede klokken 20.

Da ingen af kandidaterne fik over 50 pct. af stemmerne, skal der gennemføres en anden runde af præsidentvalget. Den runde finder sted 23. oktober.

Kun lige godt 10 millioner af Polens 30 millioner stemmeberettigede deltog i gårsdagens præsidentvalg, oplyser den polske valgkommission.

Kun 40,6 procent stemte til parlamentsvalget, og der var bekymring for, at valgdeltagelsen til præsidentvalget også ville blive lav.

Stemte på toppen

PIS, der ledes af Lech Kaczynskis tvillingbror Jaroslaw, vandt Polens parlamentsvalg for to uger siden og sidder nu i regeringsforhandlinger med PO, som kom på andenpladsen.

Vælgere i det centrale Polen stemte i høj grad på topkandidaterne.

"Tusk. Fordi jeg ønsker, at magten skal være på to hænder og ikke kun på en," sagde pensionisten Janina i byen Radom.

"Kaczynski. Han går ind for en mere social politik. Han gør mere for folket end eksempelvis PO's politikere, hvis program vil medføre, at vi skal betale mere for sundhedsvæsnet," sagde den arbejdsløse Grazyna i byen Wsola.

Hun håber, at situationen vil ændre sig til det bedre efter valget, så hun får et arbejde og slipper for at skulle rejse til udlandet, som mange andre unge har været tvunget til. Polen har EU's højeste arbejdsløshed på omkring 18 procent, og at knække den bliver en af de største opgaver for regeringen i løbet af valgperioden.

Venstrefløjens manglende evne til at løse problemerne med arbejdsløsheden har oven i en række korruptionsskandaler ført til, at ekskommunisterne nu er blevet tvunget til at overdrage al magt til højrefløjen. Spidskandidaterne Tusk og Kaczynski, der begge har en fortid i Polens oppositionsbevægelse i kommunisttiden, lover at gøre op med magtmisbruget.

Tusk fremstår som den moderate i kontrast til Kaczynski, som lover en 'moralsk revolution'. Kaczynski har med sit krav om genindførelse af dødsstraf og sin fjendtlige holdning til homoseksuelle vakt uro i EU. Han har samtidig fremstillet Tusk som en alt for liberal politiker, der er ligeglad med de fattige.

Polen skal nu ud i en anden valgrunde, der vil finde sted om to uger.

ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu