Læsetid: 2 min.

Retssag mod en trodsig Saddam udskudt

Saddam Hussein nåede at vise trods mod Det Særlige Irakiske Krigsforbrydertribunal inden retssagen mod ham og syv medtiltalte blev udskudt til næste måned
Udland
20. oktober 2005

Retssagen mod Iraks tidligere præsident Saddam Hussein blev indledt i går i Bagdad, men allerede efter de indledende procedurer blev sagen udsat i 40 dage. I alt otte personer er tiltalt i sagen ved Det Særlige Irakiske Krigsforbrydertribunal, og alle risikerer at blive dømt til døden.

Det var en trodsig Saddam Hussein, verden i går fik at se i de direkte fjernsynstransmissioner fra retten, der er sat i et af hans tidligere pragtpaladser i den irakiske hovedstad. Den 68-årige hovedtiltalte afviste at oplyse sit navn og udfordrede samtidig domstolens legitimitet, da retssagen mod ham for forbrydelser mod menneskeheden og drabet på 143 shiamuslimer blev indledt.

Gråskægget, klædt i en mørk jakke og en åbentstående skjorte gik den 68-årige Saddam allerede ved retssagens begyndelse verbalt til angreb på panelet af fem dommere. Da retspræsidenten bad den tidligere irakiske præsident om at identificere sig, blev han mødt med svaret:

"De kender mig. De er iraker og De ved, hvem jeg er."

"Jeg afviser at stå til regnskab over for denne domstol. Hvem er I? Hvad er I? Besættelsen (af Irak, red.) er ulovlig. Jeg opretholder mine forfatningsmæssige rettigheder som Iraks præsident," fortsatte Saddam, der bar på et gammelt eksemplar af Koranen.

Da retspræsidenten, kurderen Rizgar Mohammed Amin, konstaterede, at "De er Saddam Hussein al-Majid, Iraks tidligere præsident", løftede Saddam pegefingeren og afbrød ham med ordene: "Jeg sagde ikke tidligere præsident."

Efter sit vredesudbrud blev Saddam bedt om at sætte sig ned, og de øvrige syv tiltalte i sagen blev bedt om at identificere sig. Dette gjorde de uden indvendinger. Blandt dem var Saddams halvbror Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti, der er tidligere chef for den berygtede irakiske efterretningstjeneste Mukhabarat, og forhenværende vicepræsident Taha Yassin Ramadan.

"Dette er det første retsmøde i retssag nummer et, sagen om Dujail," erklærede retspræsidenten med henvisning til den by, hvor Saddam lod foranstalte en massakre i 1982. Mindst 143 mennesker blev dræbt i det, der angiveligt var en gengældelsesaktion for et attentatforsøg på Saddam.

Saddam og de øvrige tiltalte erklærede sig alle 'ikke skyldige' i anklagerne.

Forsvarerne for den tidligere præsident anmodede derefter om at få retssagen udsat med den begrundelse, at de ikke havde haft tilstrækkelig tid til at forberede deres forsvar.

"Jeg anmoder om mindst tre måneder til at gennemgå dokumenterne," sagde Saddams forsvarer, Khalil al-Dulaimi.

Retspræsidenten svarede, at retten ikke havde nogen indvendinger mod anmodningen. Det blev efterfølgende meddelt, at retssagen mod Saddam Hussein og de syv andre tiltalte er blevet udskudt indtil mandag den 28. november.

Saddams forsvarer benyttede i går retssagens begyndelse til at anklage regeringerne i Irak og USA for at lægge hindringer i vejen for hans klient.

"Den tiltalte, hans familie og hans beskikkede forsvarere har anmodet om, at den tiltalte måtte få lov til at mødes med en række advokater, først og fremmest hr. Ramsey Clark og hr. Najeeb bin Mohammed al-Nuaimi. Men regeringerne i USA og Irak har nægtet tilladelse til alle sådanne møder," hedder det i en erklæring fra Dulaimi.

Saddam forsvares alene af den irakiske Dulaimi. Udenlandske advokater har ikke fået tilladelse til at medvirke til at forsvare den tidligere irakiske præsident. Clark er tidligere amerikansk justitsminister, mens Nuaimi a Qatari er advokat og tidligere irakisk minister.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her