Læsetid: 2 min.

Bush tror på frivillig indsats mod CO2 trods ringe effekt

USA er kun observatør på Montreal-mødet, men vil forsøge at overtale andre til en international klimaaftale fra 2012 og frem, der alene bygger på frivillighed
Udland
5. december 2005

De snærende bånd fra Kyoto-aftalen, som USA brød med, skal afløses af en frivillig model. Det vil den amerikanske præsident, George W. Bushs repræsentant med alle sine talenter forsøge at overtale de andre lande til, når ministrene tropper op til sidste og afgørende fase af klimakonferencen i Montreal i den kommende uge.

Bush har dog ikke noget stærkt argument for frivillighedsprincippet, som USA selv har bekendt sig til siden landets udtræden af Kyoto i 2001. I hvert fald ikke hvis man skal tro den private organisation Pew Center om Global Klimaforandring.

Pew Center anslår i en prognose, at USA med den nuværende udvikling vil øge udslippet af CO2 og andre drivhusgasser med 30 procent i 2012 (sammenlignet med 1990-niveauet), når Kyoto-perioden udløber og skal afløses af en ny international aftale.

I 2003 lå USA 13 procent over 1990-niveauet, viser FN-tal. Så godt som alle andre industrilande er med i Kyoto-samarbejdet, og de har forpligtet hinanden på at nedskære CO2-udledningen med i gennemsnit 5,8 procent i 2008-2012 forhold til i 1990.

Bush siger, at faste krav hæmmer den økonomiske vækst, og han håber at få hjælp fra den britiske premierminister, Tony Blair, som en brobygger til resten af EU, når ministrene i Montreal skal diskutere en videreførelse af Kyoto i en eller anden form ud over 2012.

Blair, som er Bushs nære allierede fra Irak-krigen, har antydet, at en eventuel Kyoto 2 ikke behøver at være en kopi af Kyoto.

Den amerikanske delegation ledes af viceudenrigsminister for globale spørgsmål, Paula Dobriansky, som dog kun har observatørstatus, fordi Bushs USA befinder sig på sidelinjen.

Dobriansky ved, at resten af verden er bevidst om, at det vil være et gennembrud for alle at få USA med i en fælles aftale, fordi USA står for 25 procent af klodens CO2-forurening, selv om under fem procent af verdens befolkning er amerikanere.

Bushs førende miljørådgiver, James Connaughton, har skitseret, hvad den amerikanske præsident vil være med til - og ikke vil være med til. USA ser gerne en international aftale og en række mål, men den økonomiske udvikling må så vise, om det er hensigtsmæssigt at stræbe efter målene.

"Jeg afviser ikke en målsætning. Jeg afviser ikke mål for frivillige partnerskaber," siger Connaughton til den britiske radio BBC.

Den amerikanske chefforhandler i klimaspørgsmål, Harlan Watson, afviser utvetydigt, at en videreførelse af Kyoto-protokollen skal indeholde bindende mål.

"USA er modstander af al snak herom," siger Watson.

Virksomheder går selv

Mens Bush tøver i klimaspørgsmålet, er mange store amerikanske virksomheder og en række delstater udfarende, og de går egne veje.

General Electric, Duke og et par hundrede andre koncerner har indledt egne forureningsprogrammer, der skal reducere CO2-udledningen. De betragter USA's officielle miljøpolitik som uforsvarlig. For nogle af virksomhedernes vedkommende gælder desuden, at de er multinationale og i forvejen har tilpasset sig CO2-krav i andre lande.

Samtidig har ni delstater, som repræsenterer en fjerdedel af den amerikanske befolkning, aftalt bindende mål med hensyn til drivhusgasserne. Blandt dem, der er med i dette samarbejde, er guvernører fra Bushs eget Republikanske Parti. For eksempel delstaten New Yorks George Pataki. Og i Californien presser guvernør Arnold Schwarzenegger, ligeledes republikaner, på med delstatslovgivning, som skal begrænse CO2-udslippet fra biler med 30 procent i løbet af et tiår.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her