Læsetid: 2 min.

Kina dræber demonstranter ved Vestas-mølleprojekt bekræfter at have sk

Vidner siger, at kinesisk politi har dræbt op til 30 personer, der demonstrerede mod en vindmøllepark med Vestas-møller. Myndighederne siger, at tre er dræbt
Udland
12. december 2005

Flere demonstranter er blevet dræbt i landsbyen Dongzhou i den kinesiske Guangdong-provins, da de gik på gaden for at protestere mod opførelsen af et vindkraftværk. I går bekræftede Vestas, at den danske virksomhed leverer vindmøller til kraftværket.

Ifølge det officielle nyhedsbureau Xinhua taler myndighederne om, at tre demonstranter blev dræbt af politiet, mens vidner har sagt, at helt op til 20 - nogle siger 30 - demonstranter blev skudt og dræbt under gadeoptøjer. De kinesiske myndigheder bekræfter, at der blev skudt på demonstranter i landsbyen Dongzhou, da op til 1.000 indbyggere - hovedsagelig bønder - protesterede over, at deres landbrugsjord bliver eksproprieret. Uroligheder i landområderne er hyppige, men volden mod indbyggerne udføres som regel af hyrede bøller - og ikke myndighederne som i dette tilfælde.

Regeringen forsvarer den hårde fremgangsmåde med, at politiet blev angrebet af bønderne. Hvis der er 20 eller 30 dræbte, er det det hårdeste sammenstød mellem myndigheder og civile siden opstanden på Den Himmelske Freds Plads i 1989, siger Menneskerettighedsgruppen Amnesty International.

Mangler erstatning

Indbyggerne i landsbyen protesterede ikke så meget over, at kraftværket blev bygget. Men de er stærkt utilfredse med, at de ikke har fået erstatning for den jord, der er eksproprieret i forbindelse med byggeriet.

Vestas' administrerende direktør, Ditlev Engel, bekræfter over for Ritzau, at Vestas leverer vindmøller til kraftværket som kaldes Shanwei. Han var blevet informeret om urolighederne i går eftermiddag, men han mener ikke, at det har noget med Vestas at gøre. "Vi sælger møllerne til projekterne. Det må være et rent internt, kinesisk anliggende," siger Ditlev Engel.

Nyhedsbureauet Xinhua skrev natten til i går, at der både mandag og tirsdag havde været angreb på kraftværket.

"Det første angreb den 5. december førte til, at værkets generator blev standset i syv timer. Ved det andet angreb deltog over 170 landsbybeboere, anført af oprørere. De brugte knive, stålspyd, dynamit og brandbomber," hed det videre.

Nyhedsbureauet skrev, at politiet så blev sat ind og tog tåregas i anvendelse for at tæmme demonstranterne. To mennesker blev anholdt, men der var fortsat sammenstød, og da mørket faldt på, begyndte demonstranterne ifølge Xinhua at bombardere politiet med dynamit.

"Politiet blev tvunget til at åbne ild. Der var kaos, og tre mennesker blev dræbt, mens otte blev såret," skrev Xinhua. Avisen Guangzhou Dagblad skrev, at den embedsmand, der beordrede politiet til at skyde, er blevet anholdt uden at identificerede ham. En student i byen sagde via telefon til Reuters, at de værste uroligheder fandt sted tirsdag.

"Den følgende morgen var omkring 20 mennesker savnet," sagde hun og tilføjede, at politiet efter tirsdagens optøjer ikke længere bar skydevåben. Hun sagde, at der stadig er politi på gaderne, men at roen er vendt tilbage.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her