Læsetid: 3 min.

Forskningskontrol på vejrfronten

Amerikanske forskere får mundkurv på efter rapporter om, at den globale opvarmning snart når et afgørende punkt
Udland
30. januar 2006

En kritisk klimaforsker er tilsyneladende blevet bedt om at klappe i efter offentliggørelsen af en kontroversiel rapport om klimaforandringerne.

Janes E. Hansen, leder af NASA's Goddard Institute of Space Studies bekræftede i sidste uge, at 2005 var det varmeste år nogen sinde. Jordens gennemsnitstemperatur er steget med omkring én grad Fahrenheit i løbet af de seneste 30 år.

I et interview udtalte dr. Hansen bl.a.: "Vi kan ikke fortsætte på denne måde, ikke en gang de næste 10 år. Vi bliver nødt til at gøre noget."

Det sker på et tidspunkt, hvor de fleste videnskabsmænd er enige om, at den globale opvarmning er menneskeskabt. Derfor går debatten nu på, om klimaændringerne sker så hurtigt, at mennesket inden for få 10-år står hjælpeløse i forsøget på at forsinke eller vende udviklingen.

Spørgsmålet om, hvornår vi kommer til det punkt, hvor udviklingen 'tipper over', optager flere og flere forskere, fordi svaret kan være bestemmende for, hvor meget de forskellige lande skal begrænse udslippet af drivhusgas med de kommende år.

Debatten har taget fart ikke mindst på baggrund af, at Jorden opvarmes meget hurtigere end flere forskere havde forudset.

Nogle forskere, deriblandt præsident Bushs ledende videnskabsrådgiver, John H. Marburger III understreger, at der stadig hersker stor usikkerhed omkring spørgsmålet om, hvornår en pludselig global opvarmning vil indtræffe.

"Der hersker stor uenighed om, hvad re udgør en farlig klimaændring. Vi ved, at muligheden findes, men vi har ikke tilstrækkelige informationer til at angive noget niveau for risikoen."

Debatten om, hvornår situationen 'tipper over', har skabt kontroverser i regeringskredse, og det er i den forbindelse, dr. Hansen hævder at overordnede politiske kræfter forsøger at afholde ham fra at udtale sig offentligt.

Mange er bange

Da han i efteråret 2005 lagde data ind på internettet, der forudsagde at 2005 ville blive det varmeste år nogen sinde, fik han ordre fra NASA om at trække informationerne tilbage, fordi han ikke på forhånd havde fået 'ok' fra regeringen.

"De forsøger at kontrollere, hvad der kommer ud til offentligheden," siger dr. Hansen og tilføjer, at mange af hans kolleger er bange for at udtale sig om emnet. "De ønsker ikke at sige ret meget, de er sat under pres, og bange for at de får ballade."

Dean Acosta fra NASA's afdeling for offentlige anliggender siger, at man ikke har forsøgt at give dr. Hansen mundkurv på.

"Det er ikke sådan vi arbejder her. Vi ønsker åbenhed, og vi benytter fakta. De restriktioner dr. Hansen er underlagt, gælder for alle ansatte i NASA."

Han tilføjede, at det står regeringsansatte forskere frit for at diskutere videnskabelige opdagelser, men at politiske udtalelser hører under politikerne og udvalgte talsmænd.

Larry D. Travis, astronom, og en af Hansens medarbejdere på Goddard, siger: "Dr. Hansen er ikke ude på at starte en krig over det her, men han føler meget stærkt at han - og vi andre, som statsansatte forskere - har en forpligtelse til at informere offentligheden."

Stephen H. Schneider, klimatolog ved Stanford University har følgende kommentar i forbindelse med regeringens holdning: "Forskellige lande reagerer forskelligt i forhold til spøgsmålet om global opvarmning, simpelthen fordi effekten ikke er den samme alle steder. Det lille ø-samfund Kiribati består af 33 små atoller, og ingen af dem rager mere end omkring to meter op over Stillehavets overflade. Det er kun et spørgsmål om tid før hele nationen opsluges af den stigende vandstand. For dem er situationen allerede 'tippet over', men de har jo ikke rigtig noget at skulle have sagt, sådan økonomisk eller politisk." Inf.

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her