Læsetid: 1 min.

Undtagelsestilstand i Fillipinerne

Kupforsøg får præsident Arroyo til at indføre undtagelsestilstand, hvilket er en følsom sag i Filippinerne. Analytikere advarer om, at hun overreagerer
Udland
25. februar 2006

Filippinernes præsident, Gloria Macapagal Arroyo, indførte fredag undtagelsestilstand, efter at landets sikkerhedsstyrker erklærede at have forpurret en gruppe utilfredse officerers planer om at styrte Arroyo og danne en militærregering.

Men analytikere kritiserede hendes skridt og betegnede det som unødvendigt. De mener, at der er risiko for, at det skader landets økonomi.

Efter et krisemøde i regeringen udsendte Arroyo en erklæring om undtagelsestilstand. Samtidig forbød regeringen alle demonstrationer i hovedstaden, og bevæbnede soldater tog opstilling ved præsidentpaladset og militærets kaserner.

"Som øverstkommanderende har jeg kontrol med situationen," bedyrede Arroyo.

Undtagelsestilstand, der åbner for, at politiet kan foretage anholdelser uden dommerkendelse og forlænge varetægtsfængslinger, er imidlertid et meget følsomt emne i Filippinerne, der levede i militær undtagelsestilstand i ni år under diktatoren Ferdinand Marcos' styre.

Det har længe svirret med rygter om et kup mod Arroyo forud for 20-års-dagen lørdag for det folkelige oprør, der tvang Marcos ud af præsidentpaladset i 1986. Der var været over en halv snes kupforsøg i Filippinerne de seneste 20 år.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her