Læsetid: 1 min.

Thailand delt over Thaksin

Udland
3. april 2006

De første resultater fra søndagens parlamentsvalg i Thailand viste stor uenighed om premierminister Thaksin Shinawatras fremtidige rolle. Valget ses som en afstemning for eller imod Thaksins lederskab.

Da knap halvdelen af stemmerne var talt op søndag aften dansk tid, viste de foreløbige resultater, at der var lige tilhængere af Thaksin og hans konservative parti, TRT, og vælgere, der havde stemt blankt, som var en protest mod premierministeren.

I hovedstaden, Bangkok, hvor modstanden mod Thaksin er stor, var der flere stemmer mod TRT end for partiet.

Thaksin udskrev valget i et forsøg på at få bugt med den politiske krise, der har præget landet i de senere måneder, og hvor oppositionen har krævet hans afgang.

De største oppositionspartier boykottede valget, og Thaksin har sagt, at han kun vil fortsætte, hvis han får flere end 50 pct. af stemmerne.

Iagttagere sagde efter valget, at premierministeren trods oppositionens modstand alligevel ser ud til at vinde halvdelen af stemmerne og dermed fortsatte.

Men med det forventede resultat har han ikke fået løst den politiske krise, da oppositionen ser ud til at have fået så meget held med sin kampagne imod Thaksin, så han står stærkt svækket efter valget.

Vælgerne skulle udpege 500 parlamentarikere, men for at danne regering, skal alle pladser besættes. Det kan komme til at knibe, da en kandidat skal have mindst 20 procent af stemmerne i en valgkreds for at blive valgt, og det ser ud til ikke af være sket alle steder.

Ved valget i februar 2005 vandt Thaksins TRT-parti 377 af de 500 mandater, det største flertal i landets historie. Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her