Læsetid: 1 min.

ANDRE AVISER MENER

Udland
17. maj 2006

Berliner Zeitung
BERLIN, 16. maj - Rumænien og Bulgarien er ikke klar til at blive medlem af Den Europæiske Union. Alligevel bør begge lades ind. EU-kommissionens rapport vil utvivlsomt indeholde bekymrende data om problemer med miljø, landbrug og organiseret kriminalitet. Spørgsmålet er imidlertid, om problemer som organiseret kriminalitet håndteres bedre af, at landene forbliver uden for EU frem for at bindes til et fælleseuropæisk netværk til kriminalitetsbekæmpelse. Svaret burde give sig selv.

International Herald Tribune
PARIS, 15. maj - Tyrkiets selvdestruktive benægtelse af det armenske folkemord synes uden grænser. I denne uge har tyrkerne trukket sig ud af en NATO-øvelse, fordi Canadas premierminister har anvendt termen 'folkemord' om massedrabene på armenere i Tyrkiet før og efter Første Verdenskrig.

Forinden var Tyrkiets ambassadør i Frankrig kaldt hjem i protest mod et fransk lovforslag, der vil gøre det ulovligt at benægte samme folkemord. Og før da blev forfatteren Orhan Pamuk sigtet for at fornærme 'tyrkiskheden' ved at omtale folkemordet. Den tyrkiske regering betragter al diskussion af tragedien som en alvorlig krænkelse af nationens ære og reagerer med hysteri.

Den tyrkiske position er ubegribelig. Hver episode af denne art sår kun ny tvivl om, hvorvidt Tyrkiet virkelig hører hjemme i Europa.

Asahi Shimbun
TOKYO, 15. maj - Japans arbejdsgiverforening bønfaldt i sidste uge premierminister Koizumi om at afholde sig fra at ære nationens faldne soldater i Anden Verdenskrig ved Yasuki-mindemærket.

Opfordringen var del af en erklæring om de japansk-kinesiske relationer, som befinder sig i en elendig forfatning - i vidt omfang pga. Koizumis tidligere besøg i Yasuki. Arbejdsgiverne opfordrer til, at der i stedet skabes et nyt monument for alle krigens ofre, også civile. Vi bifalder dette forslag. De iskolde politiske relationer til Kina kan kun påvirke det økonomiske samkvem mellem de to nationer negativt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her