Læsetid: 1 min.

Kraftige reaktioner på Grass' SS-fortid

14. august 2006

Günter Grass' sensationelle indrømmelse af, at han som ganske ung lod sig lokke af nazisterne og kortvarigt var medlem af Waffen-SS, truer nu med at støde modtageren af Nobels literaturpris ned fra soklen som en af Tysklands mest anerkendte forfattere. Flere tyske aviser langede søndag hårdt ud efter 'Grass' livsløgn,' som også blev mødt af kritik af kolleger. Litteraturkritikeren Hellmuth Karasek tvivler på, at Nobelkomiteen i 1999 ville have tildelt tyskeren Nobels literaturpris, hvis hans fortid havde været kendt.

"Ingen anden tysk forfatter har fortjent Nobelprisen i så høj grad som Grass. Men nu fremstår alting i et nyt lys," sagde Karasek. Den jødisk-tyske historiker Michael Wolffsohn mente, at Grass' moralske livsværk nu har spillet fallit, mens andre udtrykte skuffelse over Grass' alt for lange tavshed. Den 78-årige forfatter fik dog også støtte fra flere forfatterkolleger.

"Grass fortjener min respekt. Pennens mester har ransaget sit indre og tænkt: Hvad har du glemt at berette om i dit lange liv? Det har han nu gjort," sagde Walter Jens, der mente, at det ville være absurd at dømme Grass for sine gerninger som ganske ung. ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu