Læsetid: 2 min.

Israels præsident presset af anklager om voldtægt

Israels præsident kæmper for sit politiske liv, efter politiets melding om, at der er tilstrækkeligt med beviser til, at han kan sigtes for voldtægt
Udland
17. oktober 2006

.

Den israelske præsident Moshe Katsav er under massivt pres for at træde tilbage som følge af de hidtil alvorligste anklager, der er rettet mod en israelsk præsident.

Israelsk politi hævder at have bevismateriale nok til at rejse sigtelse mod Katsav for voldtægt, sexchikane og ulovlig aflytning.

Som præsident er han beskyttet af immunitet, men den kan ophæves af medlemmerne i parlamentet, Knesset

I går aflyste Katsav at deltage i Knessets åbning, som flere parlamentarikere havde truet med at udvandre fra, hvis præsidenten var til stede.

Israels politi meddelte allerede søndag, at man efter flere ugers efterforskning har indsamlet tilstrækkeligt med bevismateriale til at tiltale Katsav for voldtægt, sexchikane og ulovlig aflytning.

"Der er tilstrækkeligt med beviser, der peger på, at præsidenten i flere tilfælde begik voldtægt, seksuel tvang, og sexchikane," hed det i en erklæring fra politiet.

"Der er tilstrækkeligt med beviser, der peger på, at præsidenten har overtrådt loven mod aflytning, "hed det videre i erklæringen, der blev udsendt kort tid efter et møde i Jerusalem med den israelske rigsadvokat, Menachem Mazuz.

10 anmeldelser

Politiet har i de seneste uger efterforsket ikke færre end 10 anmeldelser af voldtægt og sexchikane. Anklagerne kommer fra personer, der har været ansat hos ham.

Den 61-årige Katsav, der er gift og far til fem børn, afviser alle opfordringer til at træde tilbage, og han afviser også alle beskyldningerne.

"Præsidenten var overrasket og chokeret over politiets anbefalinger," lød det i en udtalelse fra hans kontor.

"Han understreger, at han er offer for et komplot, og at det før eller siden vil vise sig, at anklagerne mod ham er falske."

Rigsadvokat Menachem Mazuz ventes inden for to-tre uger at beslutte, om der skal rejses sigtelse mod Katsav.

Præsidentens advokat, Zion Amir, mener imidlertid ikke, at det vil ske.

"Det er ikke første gang, politiet anbefaler, at der rejses sigtelse mod højtstående personer, heriblandt premierministre, men disse sigtelser er alle siden blevet frafaldet," sagde Amir.

Advokaten tilføjede, at "hvis Mazuz vælger at rejse sigtelse, tror jeg ikke præsidenten har andet valg end at træde tilbage".

Anklagerne er de hidtil mest alvorlige, der er fremsat mod en israelsk leder, selv om andre toppolitikere, heriblandt tidligere premierminister Ariel Sharon, har været anklaget i korruptionssager. Katsav har været Israels præsident siden 2000. AFP

Leder side 2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her