Læsetid: 4 min.

Bangladesh går i opløsning

Bangladesh er lammet af blokader og voldelige kampe i gaderne. Fronterne mellem politiske partier er trukket så skarpt op, at der ikke er udsigt til kompromis, og landets økonomi er begyndt at lide under uroen
Udland
4. december 2006

DHAKA - "Deres IQ er minus 5," siger Sarder Uddin Ahmed hånende om Bangladeshes politikere.

"Hvorfor kan de ikke indse, at deres handlinger skader landet?," spørger han.

Politikerlede har nået nye højder i dette sydasiatiske land. Det er kastet ud i en langvarig politisk krise, som har bredt sig fra parlamentet til voldelige sammenstød i Dhakas gader.

I går formiddag strømmer demonstranter forbi udenfor Ahmeds hjem i hovedstaden. I tusindvis har de samlet sig, bevæbnet med bambuskæppe, for at håndhæve den transportblokade, som en politisk alliance har iværksat for at få sit krav om valgreform presset igennem. Dhaka er isoleret fra resten af Bangladesh, og 20.000 betjente er på gaden for at forhindre uro.

Politisk hårdknude over hvem, der skal lede en overgangsregering, som skal arrangere og overse et parlamentsvalg i januar, har resulteret i politisk vold mellem Bangladeshs to største partier. Mindst 40 mennesker er blevet dræbt, siden den tidligere regering trådte tilbage i oktober.

Awami League (AL), der har været oppositionsparti de sidste fem år, står bag den lammende transportblokade. Partiet påstår, at det netop tilbagetrådte regeringsparti BNP har fyldt den midlertidige administration og valgkommission med sine egne politiske støtter, der derfor skal skiftes ud. De to institutioner, der bør være neutrale, har som funktion at garantere et fair valg.

Samtidig kræver AL en reform af vælgerlisten, der indeholder over 12 millioner falske vælgere. Partiet har truet med at boykotte valget, hvis dens krav ikke mødes.

Bitter rivaliseren

Mens hovedparten af landets 144 mio. indbyggere er udmattede af de politiske problemer, der koster dyrt økonomisk og menneskeligt, er fronterne mellem partierne trukket skarpere op end nogensinde.

Den eksplosive politiske scene domineres i større grad af bitter rivaliseren og personligt fjendskab mellem BNP og Awami Leagues ledere, Khaleda Zia og Sheikh Hasina Wajed, end egentlige betydelige forskelle i ideologiske opfattelser. De to kvinder har ikke talt med hinanden i over et årti. Det konfrontatoriske politiske miljø udelukker bredt politisk samarbejde, og underminerer de politiske institutioner. BNP og AL har skiftevis holdt magten siden 1990. Når de er i regeringen, nægter de at lytte til oppositionen. Når de er i opposition, boykotter de parlamentet og opfordrer til landsdækkende strejker.

Kompromis umuligt

"I bangladeshisk politik er der kun dårlige nyheder," siger dette års vinder af Nobels fredspris, Muhammad Yunus, til Information og tilføjer: "Mange af partierne er uduelige (...) De har ikke folkets tillid, og det skaber kaos."

Yunus fremlagde sidste uge et forslag om , at partierne indgår kompromis for at mindske skaden på landet. Men selv den heltestatus, han har opnået i landet på grund af fredsprisen, har ingen politisk gennemslagskraft.

"Det er et naivt forslag," siger advokaten Tania Amir. Hun repræsenterer Awami League ved landets højesteret.

"Det lyder logisk og rart, men hvordan kan vi gå på kompromis med nogen, der har forbrudt sig mod grundloven? Der er ingen mulighed for kompromis."

Det samme er budskabet fra den anden side.

"Deres anklager om en udemokratisk proces er helt hen i vejret," siger en tidligere minister fra BNP, der kun vil udtale sig anonymt til Information.

"Vi kan kun forhandle, hvis Awami League stopper deres blokade af landet. Hvis de virkelig har nationens velfærd på sinde, bør de ophøre med deres opfordringer til vold."

Farlig situation

Den politiske proces i Bangladesh er traditionelt plaget af anklager om valgfusk og voldelige opgør i gaderne.

"Hvis der ikke er voldelige uroligheder i en længere periode, vil folk have det som om, de har mistet et kært familiemedlem," joker journalisten Sohail Choudhury.

Men den sprængfarlige situation er bestemt ingen vittighed for landets skrøbelige demokratiske institutioner. Et frit og retfærdigt valg er noget nær en umulighed, da både præsidenten, den midlertidige regering og valgkommissionen, der netop skal garantere en retfærdig proces, er politisk farvede eller har mistet al troværdighed i befolkningens øjne.

"Situationen er bestemt farlig,h sagde Craig Jenness, leder af FN's afdeling for valgassistance, fredag i Dhaka. Han mente, at den politiske vold skader det fattige lands økonomi og truer det forestående valgs troværdighed.

Militærets rolle

Inde i en moske i Banani distriktet har Mezbah Shipon søgt tilflugt fra virvaret på gaden.

"Det er forfærdeligt at sige det, men med det kaos, der er nu, er det lige før man kunne ønske, at militæret tager over og får styr på tingene og får genstartet et velfungerende demokrati," siger han.

Indtil videre har militæret holdt sig i baggrunden. Men landet er ikke uvant med at have generaler i den politiske arena. Siden afhængigheden fra Pakistan i 1971 har flere end 15 år været under militærstyre. To præsidenter - Sheikh Hasinas far og Khaleda Zias mand - er blevet dræbt i militærkup, og andre 19 mislykkede kupforsøg er blot med til at understrege demokratiets vakkelvorne fundament.

Tekstilindustrien

Økonomien i et af verdens fattigste lande, hvor knap halvdelen af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, lider under urolighederne. Forretningsledere har bønfaldt politikerne om at sætte en stopper for de politisk motiverede blokader og omfattende strejker - som der har været 171 af siden starten af 2005. Bangladeshes økonomiske vækst ligger på omkring 6 procent om året, men forretningslederne advarer om, at økonomien snart kan bukke under, hvis uroen fortsætter. Repræsentanter fra Bangladeshes tekstilindustri, der beskæftiger 2,2 mio. mennesker, og som står for langt størstedelen af landets eksport, siger, at blokaderne koster branchen mere end 70 mio. dollar om dagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her