Læsetid: 5 min.

Religiøst pres på retten til abort i Europa

Portugiserne skal stemme om en opblødning af landets forbud mod abort til februar. I Tyskland og Østrig kæmper katolske kræfter for at forhindre kvinderne i at benytte sig af muligheden for en abort frem til 12. uge
Udland
12. december 2006

BERLIN/PARIS - Den 11. februar 2007 skal borgerne i Portugal beslutte, om de vil indføre fri abort i det katolske land, som i dag har Europas strengeste forbud imod svangerskabsafbrydelse. I en folkeafstemning skal de svare ja eller nej til spørgsmålet:

'Er De enig med afkriminaliseringen af frivillig afslutning af en graviditet, hvis anmodningen herom finder sted på kvindens forlangende inden for tiende graviditetsuge og udføres på en lovlig medicinsk lokalitet ?'

Forslaget er fremsat af den socialistiske regering ved premierminister José Sócrates med tilslutning fra det meste af oppositionen til både venstre og højre. Det ultranationalistiske CDS undlod at stemme, og kommunisterne (PCP) gjorde det samme i protest mod, at regeringen ikke bare vedtog loven i parlamentet, hvor socialisterne har det absolutte flertal.

Den katolske kirke planlægger en kampagne imod loven i stil med den, kirken anførte sidste gang et forslag om at afkriminalisere abort var til portugisisk folkeafstemning i 1998, og hvor resultatet var et snævert nej (51 procent).

Den portugisiske kardinal JosÈ da Cruz Policarpo siger, at sagen er enkel:

"Alle katolikker må forsvare livet."

Aborttilhængerne fører

I dag er abort ulovlig i Portugal, medmindre der er alvorlige helbredsmæssige farer for enten barnet eller den gravide kvinde, eller hvis graviditeten er et resultat af voldtægt.

Landet er det eneste i EU, hvor kvinder, som alligevel får foretaget en abort, samtidig kan fængsles for dette i op til tre år.

Abort er også ulovlig i Irland, Polen og Malta. I alle disse lande kan abort alligevel bevilges, hvis der er fare for moderens eller barnets liv og helbred, eller hvis graviditeten skyldes voldtægt.

I Polen planlægger regeringen at stramme bestemmelserne yderligere.

For at indføre den fri abort i Portugal om to måneder kræves simpelt flertal, men mere end 50 procent af borgerne skal have stemt. Premierminister Socrates har forlods lovet vælgerne at respektere resultatet. Ved den sidste afstemning om sagen i 1998 var det kun 30 procent af vælgerne, som stemte. Den seneste meningsmåling i avisen Diario de Noticias giver tilhængerne af fri abort et stort forspring med 61 procent for og kun 30 procent imod.

Rumlen i Tyskland

I Tyskland har man ikke uden videre ret til at abortere. Ifølge §218 i straffeloven er abort lovstridig. Dog har en abort siden 1975 været straffri, hvis den finder sted inden for 12 uger efter befrugtningen, og hvis der forinden har fundet en graviditetskonfliktrådgivning sted. I Tyskland findes der kun 'rådgivningsattestens nåde'.

Det vil sige, at man på rådgivningsstedet søger om tilladelse til at abortere. Rådgivningsstedet skal være statsligt anerkendt, og den tyske grundlov forlanger, at det organisatorisk er skilt fra klinikken, hvor aborten finder sted. Det er ikke, fordi kvinderne ikke får lov. I 2005 aborterede 124.023 kvinder lovligt i Tyskland. Men det er ikke deres ret, og under Angela Merkels regering bliver det næppe anderledes.

Hendes parti CDU er modstandere af fri abort. I september begyndte fraktionscheferne fra SPD og CDU at debattere, om reglerne for en sen abort efter 12. uge skal skærpes. En sen abort kan finde sted, hvis moderens liv eller sundhedstilstand er i fare, eller hvis fostret er svært misdannet eller handicappet. Det feministiske tidsskrift Emma skrev i sit novembernummer, at "den opsvulmede debat om den statistisk irrelevante sene abort ikke er andet end begyndelsen til, at man sætter spørgsmålstegn ved den samlede abortmulighed."

Striden i 1990'erne

I Tyskland er de kristne borgere nærmest præcis på decimaltal opdelt i katolikker og protestanter. I slutningen af 1990'erne rasede en magtkamp mellem den katolske øvrighed, det vil sige kardinaler, biskopper og Vatikanet, og de tyske menige katolikker. Striden gik på, om de katolske graviditetsrådgiv-ningscentre skulle kunne udstede attesten, der tillader en abort. Vatikanet, ført an af den daværende kardinal Joseph Ratzinger, var imod, og i 1999 fandt en biskopkonference sted. Her blev det de katolske rådgivningscentre forbudt at udstede attesten. Lægfolkene greb til selvhjælp og grundlagde det katolsk funderede rådgivnings-center Donum Vitae (Livets gave), som har 180 statsanerkendte rådgivningscentre i Tyskland, og som indtil nu har rådgivet 10.000 kvinder.

I sommer udstedte de tyske katolske biskopper et dekret om, at hvis man er ansat i den katolske kirke, kan man ikke samtidig arbejde for Donum Vitae, da det er en "forening, der står uden for den katolske kirke". De katolske rådgivningscentre må heller ikke befinde sig i samme bygning som Donum Vitae.

Abortlæger chikaneres

Ikke kun på det overordnede, men også på det konkrete plan forsøger troende at hindre abort. Abortlægen Friedrich Stapf har haft klinikker i München og Stuttgart i 15 år. Og i 15 år er han blevet terroriseret af de såkaldte 'livsbeskyttere', som også har anmeldt ham for mord.

'Beskytterne' stiller sig op uden for hans klinik og forsøger at få de kvinder, der opsøger den, i tale. De fremviser små plastikfostre og fotos af ødelagte fostre for kvinderne og søger at få dem med ind i deres 'livscentrum', som i München holder til i nabo-gaden. Stapf har uden held søgt at få sine forfølgere dømt ved landsretten. 'Livscentrummet' i München står under ærkebiskoppen kardinal Friedrich Wetters beskyttelse.

Abortmodstand i øst

Det er dog ikke kun den katolske kirke, der søger at spænde ben for muligheden for abort.

For nogle måneder siden kom de to tidligere DDR-delstater Sachsen og Thüringen med et forslag imod statsstøttet abort. Forslaget gik på, at indkomstgrænsen for, hvornår man kunne få sin abort betalt af staten, skulle sænkes med 300 euro til 662 euro.

Desuden skulle man være grundigere, når man kontrollerede ansøgerens indkomstforhold. Det stærkt katolske Bayern gik ind for forslaget, men i de øvrige delstater var der bred modstand. En talsmand for Heidi Knake-Werner, sundhedssenator i Berlin for Venstrepartiet, sagde blandt andet: "For os er det et fremmed kvindebillede, der går ud fra, at kvinder af letsind bliver gravide og får en abort, fordi staten betaler."

Hårde kampe i Østrig

I det katolske naboland Østrig kan abort som i Tyskland gennemføres til 12. uge af graviditeten eller senere, hvis der er risiko for moderens liv eller helbred eller for et svært misdannet barn.

Men ingen læge er i Østrig forpligtet til at gennemføre en abort. Det betyder, at man i de tre østrigske forbundsstater Burgenland, Tyrol og Vorarlberg ikke finder et eneste hospital, der vil gennemføre en abort. I Salzburg har det først været muligt fra april 2005.

Det katolsk-fundamentalistiske netværk Pro Life, der er paraplyorganisation for en række livsbeskyttelses-organisationer som f.eks. Human Life International, og som har sine rødder i USA, har siden slutningen af 1990'erne været aktiv i Østrig. Netværket, der støttes ihærdigt af Østrigs biskopper, bekæmper ikke kun abort, men enhver form for prævention.

I Wien måtte abortlægen Sabine Beham lukke sin private klinik i 2004, fordi repræsentanter for Human Life International drev hende til erhvervsmæssig ruin. Beham modtog anonyme mordtrusler, og HLI-folkene oprettede et 'livscentrum' i nabohuset og forsøgte at indfange hendes patienter. HLI lejede dernæst lejligheden over lægens praksis, indrettede et kapel i den og afholdt på 'De uskyldige børns dag' en messe, som Wiens ærkebiskop kardinal Christoph Schönborn ledede. Til sidst købte HLI lejligheden, som klinikken lå i, og opsagde lægens lejekontrakt.

Sabine Behams bedstemor forblødte i øvrigt efter at have været i hænderne på en kvaksalver. Hendes mor døde under en uønsket fødsel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her