Læsetid: 2 min.

Snus goes Europe

I røgforbuddenes tid forsøger tobaksindustrien at fremme snus, så 'informerede voksne' har muligheden for at nyde tobak på en anden måde. Men det er forbudt i hele EU, næsten
16. maj 2007

BRUXELLES - En lille klump tobak, klemt mellem fortænder og overlæben, der afgiver en lind strøm af nikotinsaft, så nikotinrusen ruller gennem blodårene. For tiden er det kun svenskere, der har lov at indtage nikotin på denne måde. I hvert fald er det kun i Sverige, det er tilladt at sælge snus. Ellers er det forbudt i hele EU.

Svenskerne fik sig nemlig en snus-undtagelse, da de blev medlem af EU - hvilket jo er langt mere konkret end de undtagelser, andre europæiske nationer dyrker såsom på områder som retspolitik eller euro-mønter.

Men i takt med at røgforbuddene breder sig, er tobaksindustrien gået i gang med at forsøge at få ophævet forbuddet, skriver den britiske avis The Times. Og det lader til, at avisen gør noget ud ag at fremme udbredelsen af den svenske måde at indtage nikotin på. Meget pædagogisk hedder det således 'Snus - pronounced snooze'.

Ifølge den hæderkronede britiske avis er store tobaksproducenter som British American Tobacco, Reynolds American, Imperial Tobacco og Philipp Morris interesseret i at producere snus, og de ser gerne EU-forbuddet ophævet.

"Når det gælder sundhed er det bedre ikke at ryge eller bruge snus overhovedet, men vi vil gerne tilbyde oplyste voksne muligheden for at nyde en mindre skadelig form for tobak," siger British American Tobacco til The Times.

En nylig undersøgelse om svenske snusbrugere offentliggjort i det tidsskriftet The Lancet viser, at det er langt mindre farligt at bruge snus end at ryge - selv om det stadig er mere sundt at lade være.

Undersøgelsen fulgte tusindvis af svenske byggearbejdere og deres tobaksvaner fra sidst i 70'erne og frem til 2004. Det viste sig, at snus-brugere havde samme risiko for kræft i munden som ikke-rygere. Rygere sammenlignet med ikke-rygere havde ti gange større fare for at få lungekræft og dobbelt så stor fare for at få kræft i munden. Men Lancet-forskerne afviste snus-brugernes glade overbevisning om, at deres tobaksvane slet ikke er skadelig. De er nemlig i dobbelt så stor fare for at få kræft i bugspytkirtlen end ikke rygere.

Men tobak, der indtages oralt er altså stadig forbudt ifølge artikel 8 i direktiv 2001/37. Og sådan er det, bekræftede EF-Domstolen den 14. december 2004.

Ikke underligt altså, hvis tobaksindustrien lobbyer EU for at få ophævet snus-forbuddet. Med alle rygeforbuddene rundt omkring er industrien ved at være ligeså klemt som et stykke snus under en overlæbe.

bri@informatio.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu